spot_img
Subota, 9 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Sudovi u BiH za devet mjeseci riješili više od 130.000 najstarijih predmeta

Sudovi u Bosni i Hercegovini riješili su 138.118 najstarijih predmeta u prvih devet mjeseci ove godine, realizirajući tako do sada 77 posto planova rješavanja predmeta za 2022. godinu, što je za dva posto više od predviđenog.

Sudovi su, u usporedbi sa istim razdobljem prošle godine, ostvarili postotak realizacije plana u iznosu većem za pet posto (u istom razdoblju 2021. godine sudovi su planove realizirali sa 72 posto), priopćeno je iz VSTV-a BiH.

Kako pokazuju rezultati analize, prvostepeni sudovi – općinski, osnovni i okružni gospodarski u prosjeku su realizirali 75 posto svojih planova, a sudovi viših instanci 90 posto predmeta predviđenih planovima.

Prema svim dosadašnjim pokazateljima, postizanje boljih rezultata u ovom segmentu uslovljeno je efikasnijim radom svih sudova, na čemu VSTV BiH, kao regulatorno pravosudno tijelo insistira kroz sve svoje aktivnosti.

– Iako je tijekom ove godine, u prosjeku ostvaren postavljeni cilj, rezultati ne mogu biti u potpunosti zadovoljavajući jer manji broj sudova ipak nije uspio ostvariti predviđeni postotak realizacije plana na razini suda. Kako bi željeni rezultati bili ostvareni u svim sudovima, VSTV BiH zatražio je dostavljanje informacija o razlozima neostvarenja rezultata od onih sudova i sudaca koji do ovog trenutka nisu ostvarili očekivane rezultate – navodi se u priopćenju.

Kako se nadalje navodi, cilj ovih aktivnosti jeste utvrditi potrebu pružanja dodatne podrške sudovima i sucima tamo gdje je potrebno, a radi postizanja boljih rezultata kojim će građani BiH biti zadovoljni.

Promatrano po entitetima, sudovi u FBiH riješili su 96.227 predmeta i ostvarili realizaciju plana u iznosu od 77 posto, sudovi u RS 38.419 predmeta uz postotak realizacije plana u iznosu od 78 posto, sudovi Brčko distrikta BiH 2.232 predmeta iz plana uz postotak realizacije plana u iznosu od 60 posto, dok je Sud BiH riješio ukupno 1.240 predmeta iz plana i ostvario procent realizacije plana u iznosu od 80 posto, navodi se u priopćenju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM