Četvrtak, 29 rujna, 2022

Suđenje za Križančevo selo: Svjedok vidio zarobljene i odvedene vojnike HVO-a!

Pročitajte i ovo

Na suđenju za zločine počinjene kod Viteza, svjedok Tužiteljstva BiH izjavio da je vidio desetak zarobljenih vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te njihovo odvođenje.

K-5 je rekao da je bio pripadnik Druge bojne 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) kada je, par dana prije 22. prosinca 1993. godine, čuo da se sprema akcija u rejonu Križančevog Sela. Dodao je da je bio u probojnoj četi i da su pred akciju imali izviđanja i sastanke, ali da na sami plan, koji im je bio priopćen, nisu mogli utjecati.

Posvjedočio je da je zborno mjesto bilo u kući gdje je stanica veze i koja se nalazila u centru Sivrinog Sela te da su odatle krenuli na akciju u ranim jutarnjim satima. Njegov zadatak je bio da uđe u Gačićki put u potok, da formira crtu i spriječi dolazak novih snaga HVO-a, dodavši da je u njegovoj grupi bilo šest osoba.
“Tu ima most od cijevi, betonski. Mi smo trebali s desne strane mosta ući u potok, oni su skontali ko smo i oni su se ‘mašili’ oružja i zapucali smo”, kazao je K-5, dodavši da je 20 metara od njih bila kuća i da nisu znali da je tu rezervna jedinica.
On je posvjedočio da su “upucali” tri osobe, od kojih je jedna jaukala, te da je tada bilo pucanja i s kuće.
Naveo je da se uputio prema selu kako bi doveo pojačanje, kada je pored jedne od kuća čuo komešanje te vidio 20-ak vojnika ABiH i zarobljenike, koji su se nalazili oko 20 do 30 metara od njega. Posvjedočio je da je od vojnika, između ostalih, prepoznao i optužene Almira Sarajlića, Sadika Omanovića, Šaćira Omanovića i Kasima Kavazovića, te da su Sadik Omanović i Sarajlić vrijeđali zarobljenike.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
spot_img

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Posljednje objavljeno

Schmidt najavio kad bi mogao promijeniti Izborni zakon BiH

Nadregionalni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u izdanju od četvrtka donosi analizu stanja u BiH uoči nedjeljnih parlamentarnih izbora...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo