Četvrtak, 6 listopada, 2022

Sud u BiH odbio izručiti Zorana Mamića Hrvatskoj

Pročitajte i ovo

Sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da nisu ispunjeni uvjeti (pretpostavke) iz Ugovora o izručenju zaključenog između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske za izručenje potraživanog Zorana Mamića u Republiku Hrvatsku.

Prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, ministar pravde BiH u ovakvoj situaciji može samo potvrditi rješenje Suda BiH kojim se molba zamoljene države odbija.

Odgovor je to koji je Jutarnji list dobio od Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine na upit je li tamošnji ministar pravosuđa Josip Grubeša donio odluku o slučaju izručenja Zorana Mamića Hrvatskoj na zahtjev Hrvatskog Ministarstva pravosuđa i uprave.

Iz BiH su, dakle, odgovorili kako “ministar može samo potvrditi rješenje Suda BiH“, ali ne i da ga je već potvrdio, a onda i poslao takvo rješenje svom hrvatskom kolegi, ministru Ivanu Malenici.

Više osnova

Naime, na pitanje kada bi odluka ministra Grubeše mogla i trebala biti donesena, odnosno postoji li zakonski rok u kojem to mora biti učinjeno te koji je to rok, odgovoreno je sljedeće:

Prema navedenom Zakonu (Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, op.a.) nije utvrđen rok za donošenje navedenog rješenja, piše Jutarnji.hr.

Sada je, dakle, potpuno jasno da Bosna i Hercegovina neće izručiti Zorana Mamića, no nejasno je zašto Ministarstvo pravde BiH o tome još uvijek nije službeno izvijestilo hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i uprave, odnosno poslalo im službenu odluku.

Podsjetimo, Sud BiH još je 13. srpnja ove godine dostavio svoju odluku Ministarstvu pravde. Dok odluka BiH o odbijanju izručenja Zorana Mamića ne dođe službeno u Hrvatsku, pravosudnim su tijelima praktički vezane ruke u provedbi kaznenih postupaka koji su protiv mlađeg Mamića u Hrvatskoj još uvijek na snazi.

Hrvatska je izručenje Zorana Mamića zatražila po više osnova. Jedan je zahtjev zbog izdržavanja kazne zatvora od četiri godine i osam mjeseci, koja mu je dosuđena pravomoćnim rješenjem Vrhovnog suda, odnosno potvrdom dijela odlučujuće prvostupanjske presude Županijskog suda u Osijeku iz 2018. godine, drugi se odnosi na ponavljanje sudskog postupka za ukinuti dio iste te presude suda u Osijeku.

Ništa do daljnjeg

Tu je i zahtjev za izručenje zbog istrage o podmićivanju trojice osječkih sudaca, a kojom je obuhvaćen i Zoran Mamić, te u konačnici i zahtjev za izručenje zbog nastavka kaznenog postupka pred Županijskim sudom u Osijeku u tzv. drugoj optužnici protiv Zdravka i Zorana Mamića i još petorice okrivljenih za nezakonito izvlačenje 144 milijuna kuna iz Dinama, odnosno nanošenje štete klubu od 200 milijuna kuna.

Riječ je o optužbama za izvlačenje milijuna iz Dinama temeljem fiktivnih faktura za posredovanja pri transferima većeg broja nogometaša, za navodne isplate dugova igračima, te podjele nepripadajućih odšteta.

U tom je kaznenom postupku održana tek jedna rasprava, i to prije godinu i pol, 3. ožujka 2021. godine, kada je pročitana optužnica, i to tek iz osmog pokušaja jer je u prethodnih čak sedam navrata početak suđenja odgađan. U tom se kaznenom postupku, inače, odbjeglom Zdravku Mamiću sudi u odsutnosti.

Predsjednik sudskog vijeća u ovom predmetu Davor Mitrović, pak, ne može zakazati novu raspravu jer je svjestan da se Zoran Mamić na njoj neće pojaviti, a s obzirom na to da je riječ o kaznenom predmetu u kojem se nijedna rasprava ne može održati bez nazočnosti svih okrivljenika, zakazivanje rasprave u ovakvim uvjetima je besmisleno.

Dok ne dođe rješenje o odbijanju izručenja iz BiH, ni USKOK neće posegnuti za zahtjevom da se i mlađem Mamiću sudi u odsutnosti, tako da sud nema mogućnosti donijeti odgovarajuću odluku. A, kada će to rješenje iz BiH doći, nitko ne zna.

Ukratko, suđenje se do daljnjeg ne može nastaviti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Priča Srećka Stipovića: Jesu li kamene kugle energetski portali vanzemaljske civilizacije!?

U Bosni i Hercegovini nalazi se desetine lokaliteta sa kamenim kuglama čiji misterij ni do danas nije razjašnjen. Dok neki...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo