Četvrtak, 29 rujna, 2022

Strabag i Končar će graditi HE Vranduk

Pročitajte i ovo

Ugovor za izgradnju HE “Vranduk” između JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo i Joint Venture STRABAG AG Austrija/ Končar – inžinjering za energetiku i transport d.d. Hrvatska (KONČAR – KET), potpisan je 8. siječnja 2016. godine u Sarajevu.

Ugovor vrijedan 112,3 milijuna KM potpisali su Bajazit Jašarević, v.d. generalni direktor JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, Besim Imamović, v.d. izvršni direktor za kapitalne investicije i u ime kompanija STRABAG AG Austrija, Dragan Pavelić i Končar – KET, Mišo Jurković.

Dvije kompanije udružene u Joint Venture dostavile su najbolju ponudu na Međunarodni javni poziv za izgradnju HE “Vranduk”. Potpisani Ugovor po sistemu “ključ u ruke” obuhvaća izradu projektne dokumentacije, proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje u pogon postrojenja.

Početak pripremnih radova na terenu planiran je u prvim mjesecima 2016. godine, a izgradnja objekata Hidroelektrane sredinom godine, nakon izrade i revizije glavnih projekata te dobivanja građevinskih dozvola.

Ukupan rok za izgradnju HE “Vranduk” je 46 mjeseci od dana stupanja na snagu Ugovora čijim zaključivanjem je ozvaničen početak radova na izgradnji prve hidroelektrane u sistemu JP Elektroprivreda BiH od 1990. godine. Potpisivanju Ugovora su prisustvovali predstavnici Vlade FBiH, ambasadori republika Hrvatske i Austrije, delegacije Zeničko – dobojskog kantona i Grada Zenice, predstavnici kompanija STRABAG AG i Končar – KET, kao i članovi Uprave JP Elektroprivreda BiH i stručnih timova JP Elektroprivreda BiH.

HE “Vranduk” je protočno postrojenje derivativnog tipa ukupne snage 19,63 MW i godišnje proizvodnje električne energije 96,38 GWh. Hidroelektrana je važna s aspekta zaštite okoliša jer proizvodnja tzv. zelene energije doprinosi smanjenju emisije CO2 i drugih materija. Za elektroenergetski sistem, HE “Vranduk” je značajna zbog stabilnosti sistema, povećanja proizvodnje i pouzdanosti u opskrbi kupaca. Izgradnja će omogućiti zapošljavanja domaće radne snage, posebno građevinske operative dok period eksploatacije objekta osigurava otvaranje novih radnih mjesta i raspodjelom koncesijskih, vodnih i drugih vrsta naknada, višemilijunske prihode lokalnoj zajednici i FBiH.

JP Elektroprivreda BiH je s ciljem izgradnje HE “Vranduk” investirala 1,5 milijuna KM u realizaciju 34 infrastrukturna projekta u naseljima koja gravitiraju ovom proizvodnom objektu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
spot_img

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Posljednje objavljeno

Stranke na kampanju potrošile 9,6 milijuna KM, pogledajte tko je najviše

U protekla tri mjeseca Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) zabilježio je preko dvije hiljade primjera korištenja...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo