Što podrazumijeva novi sistem ulaska u zemlje Europske unije koji stupa na snagu iduće godine

Ulazak u Europsku uniju od svibnja 2023. godine bit će kompliciraniji za državljane zemalja koje nisu članice EU, a razlog je novi ulazno-izlazni sistem (EES).

Naime, EES je novi dio Europskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS) koji će biti implementiran od sljedeće godine.

Od posjetitelja izvan EU će se zahtijevati da se prijave i plate za ukidanje viza prije ulaska u zemlju u šengenskoj zoni.

Novi EES EU će registrirati dodatne informacije o putnicima koji nisu iz EU u blok. Osim podataka o putovnici, automatske barijere na granicama će uzimati i pohranjivati ​​biometrijske podatke, uključujući otiske prstiju i slike lica.

Pečati u putovnici će biti uklonjeni. Umjesto toga, sistem će sam automatski registrirati kada netko uđe ili izađe iz zemlje EU. Tako će biti lakše označiti nekoga tko je prekoračio svoje vrijeme u EU .

Državljani koji nisu iz EU, što uključuje državljane Velike Britanije nakon Brexita, mogu ostati u EU samo 90 dana prije nego što im zatreba viza.

Kako piše Euronews, a prenosi Klix.ba, EES se ne primjenjuje na državljane EU ili na ljude koji putuju između zemalja Schengenske zone.

Europska unija planira i jedan širi ETIAS koji će stupiti na snagu u studenom 2023 godine. On će zahtijevati od državljana koji nisu članice EU da plate sedam eura po osobi za posjetu većini europskih zemalja.

Viza dozvoljava građanima koji nisu iz EU da ostanu u EU i schengenskoj zoni 90 dana. Nakon što je putniku odobrena viza, ne mora se ponovo prijaviti tri godine.

Državljani izvan EU koji imaju službeni boravak u zemlji EU mogu biti izuzeti od EES-a i ETIAS-a.

Kako će pojedine države provoditi novi sistem

Neke zemlje EU se već pripremaju za postavljanje automatiziranih barijera za obavljanje EES provjera.

Francuska će na aerodromima postaviti samouslužne kioske na kojima putnici mogu unaprijed registrirati svoje biometrijske podatke i osobne podatke. Zatim će se predstaviti graničaru na provjeru.

Njemačka i Austrija su potvrdile da će sličan sistem biti instaliran na aerodromima.

Italija je priopćila da će povećati broj automatiziranih ograda na svim svojim glavnim aerodromima, kao i da će dodati oko 600 samouslužnih kioska.

Norveška će, s druge strane, isprobati “rješenja automatiziranih kamera” kojima upravljaju graničari.

Sa objavljivanjem vijesti o novom sistemu provjere, već su se pojavili savjeti kako izbjeći moguće prevare. Vlasti Europske unije već su izdale upozorenje državljanima izvan EU da budu svjesni lažnih web stranica koje nude ETIAS vize.

Dužnosnici EU naglašavaju da bi putnici trebali koristiti samo službenu stranicu ETIAS-a. Ovo još nije postavljeno, ali će koristiti “europa.eu” domenu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Vlasnik mede iz Crne Gore: Nije istina da si grize šapu od jada. Pogledajte ga kako je sretan!

Incident u BiH: Više osoba se obračunalo sa policajcem koji je došao na intervenciju