Srijeda, 30 studenoga, 2022

Što BiH dobiva ulaskom Hrvatske u Schengen?

Pročitajte i ovo

Susjedna Hrvatska očekuje završne odluke prema kojima bi od prvog siječnja, paralelno s ulaskom u eurozonu, postala i dio šengenskog prostora.

Ulaskom u Šengen hrvatska granica će postati vanjska granica Unije. Što će to značiti za BiH? Ulaskom u Šengenski prostor hrvatska granična policija postat će odgovorna za čuvanje granice Europske unije.

Očekuje se tako da će praksa kontrole na graničnim prijelazima sa prvim susjedima biti pooštrene. U Vanjsko-trgovinskoj komori podsjećaju da su od 30 graničnih prijelaza za međunarodni teretni promet samo dva prijelaza na kojima se može vršiti uvoz svih vrsta roba i da bi od početka sljedeće godine zbog oštrijih kontrola mogli biti dodatno opterećeni.

Ulaskom Hrvatske u Šengen mi očekujemo određene pojačane kontrole iako nas uvjeravaju da u tom kontekstu neće doći do nikakvih novih procedura, ali dovoljno vam je to da vi raspolažete sa 2 granična prelaza.

Pri tom ne smijemo zaboraviti činjenicu da BiH 72 posto svojih roba izvozi na tržište EU a prva tranzitna zemlja je Hrvatska.

Vjekoslav Vuković, potpredsjednik VTK BiH, kaže:

Očekuju da će im nakon službene potvrde o ulasku u šengenski prostor nadležne institucije iz Hrvatske prenijeti svoja iskustva koja imaju sa postojećom granicom Šengen zone u Sloveniji. A iskustva prijevoznika su – čekanja i detaljne kontrole. Mi smo očevici da na graničnim prelazima BiH su zaista ogromne gužve se događale proteklih 10 godina, a sada ulaskom Hrvatske u Šengen sve te gužve koje su se događale na granici sa Slovenijom prelaze na granicu sa BiH i RH. Hrvatska će ulaskom u Šengen prijevoznicima raditi jedan veoma detaljan pregled koji je po obavezama da to radi gdje će doći do još većih gužvi nego što jesu.

Nikola Grbić, Udruženje prijevoznika za unutarnji i međunarodni promet ističe:

RS Mogući problemi mogli bi se riješiti otvaranjem dodatnih prijelaza koji imaju potpunu kontrolu roba ili osposobljavanjem jednog od postojećih gdje bi fitosanitarne inspekcije radile 24 sata dnevno.

Ratko Kovačević, glasnogovornik UNOBiH, navodi:

Što se tiče određenih nekih drugih prijelaza gdje bi se možda mogle uvoziti i izvoziti robe koje zahtijevaju fitosanitarne ili druge preglede to je isključivo stvar dvije zemlje BiH i Hrvatske i unutar toga međunarodnog ugovora mora se točno definirati koji je to granični prijelaz od kada na tom prijelazu je moguće da se vrši promet takvih vrsta roba. Postoje posebne komisije u biH koje surađuju sa sličnim tijelom u Hrvatskoj i sami zahtjevi treba da budu upućeni prema toj komsiji.

U sigurnosnom smislu ulazak susjedne zemlje u Šengen zonu doprinijet će većem stupnju zaštite vanjskih granica šengenskog prostora, a time i naše zajedničke granice, priopćili su iz Granične policije BiH.

Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, navodi:

Kroz različite vidove dosadašnje uspješne suradnje, uvjerili smo se da su u navedenoj zemlji u prethodnim godinama uloženi značajni napori u oblasti zaštite granice, a samo pristupanje Schengenu bi bila potvrda ispunjenosti svih kriterija, a time i potvrda veoma visoke razine sigurnosti vanjskih granica u navedenoj zemlji što je posebno značajno u oblasti suzbijanja svih vidova prekograničnog kriminala.

I građane očekuju novine prilikom ulaska u Europsku uniju od sljedeće godine. ETIAS sustav trebao je biti paralelno uspostavljen sa ulaskom Hrvatske u Šengen, ali je njegova primjena odgođena do studenog 2023. godine.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Zlatna groznica u srcu Bosne! Ovo su detalji projekta teškog milijardu dolara

Kompanija Adriatic Metals na projektu rudnika u Varešu namjerava zaraditi više od milijardu dolara. U dokumentima ove kompanije navodi se...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo