Nedjelja, 20 rujna, 2020

Srednja škola “Busovača” uvodi nove smjerove i zanimanja

Pročitajte i ovo

Lendo nastavlja anarhiju: Ponovno poništio Natječaj Ministarstva financija u Vladi KSB

Danas je Agencija za državnu službu Federacije BiH poništila Natječaj za popunu radnog mjesta rukovodećeg državnog službenika za radno...

Migranti koji su jednom deportirani iz BiH, ponovno se ilegalno vrate

U privremenim prihvatnim centrima u BiH je sada smješteno 5.929 migranta. To znači da u BiH trenutno ima sasvim...

Blagdan Gospe Žalosne: Kardinal Vinko Puljić sutra na Kalvariji predvodi sveto misno slavlje

U utorak, 15. rujna slavi se blagdan Gospe Žalosne. Gospa Žalosna svečano se slavi na Kalvariji, kod Viteza, gdje prisustvuju...

Od iduće školske godine u Srednjoj školi “Busovača” se pokreću novi smjerovi i zanimanja. Riječ je o prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji, ugostiteljstvu i turizmu (a, b i c) te o frizerskoj školi.

S obzirom na to da spomenuta zanimanja, uz ona već postojeća (opća gimnazija, ekonomsko-trgovinska struka, strojarska struka, itd.) u zemljama zapadne Europe uživaju sve veći ugled, busovačka srednja škola s novim usmjerenjima staje uz bok prestižnim i inovativnijim školama u Bosni i Hercegovini.

“Uprava škole uz potporu i mišljenje nastavničkog vijeća odlučila je da definitivno nešto moramo promijeniti. Shvatili smo da stanje tržištu, a na temelju urađenih anketa i istraživanja, zahtjeva neke promjene i uvođenje novih zanimanja. Upravo to je bio razlog da tzv. ponudu naše škole obogatimo sa prirodoslovno-matematičkom gimnazijom, ugostiteljskom i turističkom te frizerskom školom”, prokomentirao je za grad-busovaca.com portal Stipo Krišto, ravnatelj Srednje škole “Busovača”.

Uvođenju novih smjerova u ovoj odgojno-obrazovnoj instituciji prethoditi će zapošljavanje određenog broja novih kadrova, a to je u konačnici još jedan benefit za naš grad.

Srednja škola ”Busovača” u Busovači će za sljedeću školsku 2016./2017. godinu vršiti upis učenika u prvi razred za sljedeće struke i zanimanja:

POSTOJEĆE STRUKE I ZANIMANJA

 • Opća gimnazija
 • Ekonomsko–trgovinska struka
  -ekonomist, IV stupanj
  -komercijalist, IV stupanj
  -prodavač, III stupanj
 • Strojarska struka
  -tehničar cestovnog prometa, IV stupanj
  -tehničar za vozila i vozna sredstva, IV stupanj
  -automehaničar, III stupanj
  -vodoinstalater,
  i instalater grijanja i klimatizacije, III stupan

NOVE STRUKE I ZANIMANJA

 • Prirodoslovno-matematička gimnazija
  -jedan odjel
 • Ugostiteljstvo i turizam ”A”
  hotelijersko-turistički tehničar, IV stupanj
 • Ugostiteljstvo i turizam ”B”
  – ugostiteljski tehničar posluživanja, IV stupanj
  – ugostiteljski tehničar kuharstva, IV stupanj
 • Ugostiteljstvo i turizam ”C”
  – kuhar, III stupanj
  – konobar, III stupanj
 • Osobne usluge ”C”
  – frizer, III stupanj

Ova škola u petak, 20. svibnja 2016. godine ispraća još jednu uspješnu generaciju maturanata. Posljednjih dana privode se kraju završne pripreme kako bi sve prošlo u najboljem redu.

“Ove godine imamo 87 učenika koji završavaju svoje obrazovanje u Srednjoj školi “Busovača”. Vrijedi istaknuti da je uspjeh učenika gimnazije i prometne škole ove godine izuzetno dobar te on u prosjeku iznosi nešto manje od 4,5″, izjavio je za naš portal Josip Križanović, profesor ekonomske skupine predmeta u Srednjoj školi Busovača”.
“Pokazalo se proteklih godina da su naši učenici u velikoj mjeri upisivali državnu maturu kao preduvjet za upis na fakultete u Republici Hrvatskoj. Prošle smo godine na tu temu radili i jednu statistiku koja je pokazala da je upis i uspješnost naših učenika na državnoj maturi izrazito velika, što je vrlo dobar kompliment ovoj ustanovi”, dodao je on.

Maturalna zabava Srednje škole “Busovača” ove će godine biti održana u novootvorenom svadbenom salonu „Party“ u Busovači, a istoj će prethoditi svečani i tradicionalni mimohod ulicama našeg grada. Okupljanje maturanata ispred škole zakazano je za 18 sati.

Maturantski mimohod tradicionalno će svojim nastupom uveličati Limena glazba HKC-a “Nova Bila” te sekcija mažoretkinja HKD-a “Napredak” Busovača.

Ovom prilikom iz Srednje škole „Busovača“ pozivaju sve sugrađane da poprate i ovu generaciju uspješnih maturanata, jer je ovo za njih uistinu velik događaj.

- Marketing -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

UPOZORENJE IZ MUPA KSB: “Građani imaju zakonsku obvezu čuvanja svoje imovine, uključujući i vozila…”

U proteklom periodu na području Srednjobosanske županije evidentirano je više krađa nezaštićene pokretne imovine, a posebno vozila koja su...

Žitelji BiH će među prvima dobiti cjepiva za Covid-19

Ministrica civilnih poslova BiH, Ankica Gudeljević je, u ime BiH, nakon mnogo prethodno predviđenih aktivnosti i obveza, potpisala ugovor sa Gavi Alliance (Globalni savez...

Od danas na snazi nove mjere Kriznog stožera Federacije BiH

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva sagledao je kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i donio novu Naredbu i Preporuke koje će se primjenjivati...

Horor u Jajcu: U požaru izgorjelo jedanaestogodišnje dijete

U ulici Ive Andrića nadomak groblja Mašet u Jajcu sinoć je došlo do strašne tragedije – u požaru je izgorjelo jedanaestogodišnje dijete. Naime, požar je...

SRAMOTNO: Uvredljiva i neumjesna poruka na Spomen obilježju u Busovači

Sinoć je u inbox našeg portala poslana fotografija Središnjeg spomen obilježja palim braniteljima HVO-a u Busovači s jako ružnom, uvredljivom i neumjesnom porukom odnosno...
- Marketing -

Pročitajte i ovo