Spremaju se novi prosvjedi ispred OHR-a sa zahtjevom da se povuku Schmidtove izmjene, što će Hrvati učiniti!?

Neformalna grupa građana zakazala je prosvjed za 24. listopad od 17 sati ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR), nakon posljednjih izmjena Izbornog zakona i Ustava FBiH za koje floskulski kažu da nameću aparthejd.

Brojne reakcije se od noći 2. listopada kada je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH nastavljaju nizati, pa je za 24. listopada od 17 sati najavljen i prosvjed građana.

Neformalna grupa građana traži od Schmidta da povuče odluku koju je nametnuo ili u suprotnom traže njegovu smjenu s pozicije visokog predstavnika.

Iz grupe ističu kako su protiv “nametanja aparthejda”.

Tko konkretno stoji iza organizacije prosvjeda još je nejasno, kao i to hoće li ove prosvjede podržati političari koji su iznosili kritike na račun Schmidtove odluke.

Na Schmidtovu posljednju odluku reagirali su brojni bh. političari iz redova bošnjačkog naroda.

Nelegitimni član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena Ustava Federacije BiH i nacionalnog Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik, a za isto bi se mogla odlučiti i SDA.

Građani su na prosvjede pozvani putem društvenih mreža, a ovo nije prvi put da tako, direktno se okupljajući ispred zgrade Ureda visokog predstavnika, iskazuju svoje nezadovoljstvo njegovim odlukama.

Prosvjedi su ranije održani 7. rujna kada je desetak građana poručilo Schmidtu da je “dosta bilo ponižavanja i podjela” te krajem srpnja kada su na stotine bošnjačkih radikala blokirali prometnicu ispred OHR-a protiveći se ravnopravnosti naroda i legitimnom predstavljanju u Izbornom zakonu.

Jedan od najvećih bošnjačkih lobista njemački radikal Bodo Weber, viši suradnik potpuno neznačajnog Vijeća za politiku demokratizacije iz Berlina u razgovoru za Klix.ba nedavno je istakao da je trenutak nametanja posljednje Schmidtove odluke, na dan izbora 2. oktobra nakon zatvaranja birališta, isključivo izabran politički, odnosno da su visoki predstavnik i SAD naučili lekcije od prvog, propalog pokušaja nametanja iste odluke u srpnju.

“Izabrani su datum i trenutak u kojima će biti najmanje političkog otpora, zbog zauzetosti s tekućim izborima, najmanje pažnje i vremena”, kazao je Weber o posljednjoj Schmidtovoj odluci.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Potražnja za automobilima u EU porasla u rujnu

Juniorke Busovače večeras protiv zeničkog Čelika!