Spajaju se lokalni i parlamentarni izbori u BiH

Opći i lokalni izbori u BiH bit će spojeni, samo je pitanje hoće li sadašnjim lokalnim vlastima mandat biti produžen za dvije godine ili će im nakon izbora 2016. godine mandat trajati do 2018. godine, kada se održavaju opći izbori, objavile su Nezavisne novine.

”Ipak, spajanje lokalnih i općih izbora ne znači da bi oni bili održani isti dan, jer bi to bilo prekomplicirano s obzirom na to da bi u tom slučaju birači u BiH morali zaokruživati šest glasačkih listića”, navode banjalučke novine dodajući kako je ideja je da se lokalni i opći izbori održe u istoj godini u razmaku ne većem od šest mjeseci.

Rasprava o sljedećoj godini

Prvi “ozbiljan sastanak” na tu temu, tvrde Nezavisne, održat će Bakir Izetbegović i Dragan Čović, lideri SDA i HDZ-a već danas, a u ovim strankama su uvjereni da će izbori u BiH biti spojeni. Novine podsjećaju da sam Čović kaže kako se samo raspravlja o sljedećoj godini, odnosno o tome hoće li se produžiti mandat lokalnim vlastima ili da se ipak održe lokalni izbori, ali na mandat od dvije godine.

“U svakoj varijanti, od 2018. godine bit će samo jedni izbori svake četiri godine. Sada se samo raspravlja o predstojećoj godini, a siguran sam da će lokalni izbori biti i 2018. zajedno s općim čak i ako se održe sljedeće godine”, rekao je Čović.

U gotovo svim velikim strankama nemaju ništa protiv toga da se izbori spoje, jer, kako kažu, tako bi bilo mnogo više prostora za rad i potrebne reforme, koje se u sadašnjim uvjetima odlažu jer praktično svake godine se ulazi u izbornu kampanju.

Manje bi trošili za kampanju

U SNSD-u, najvećoj stranci u RS, kažu da nemaju ništa protiv spajanja izbora i da je to dobra ideja s tim da bi bilo logičnije i bolje da se ove godine održe lokalni izbori, a već 2018. godine da budu održani zajedno s općim izborima.

“Ohrabruje da lideri stranaka iniciraju takve promjene. Manja je vjerojatnoća da se produže mandati, ali u svakom slučaju dobro bi bilo spojiti izbore jer bi bilo više prostora za rad, manje bi se trošili na izbornu kampanju, a sve bi to manje i koštalo”, rekao je Lazar Prodanović, zastupnik SNSD-a u parlamentu BiH i član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva, koja je poslije višemjesečnih opstrukcija nedavno počela s radom.

Prodanović kaže da je dogovor kako interresorna radna grupa zasjeda svakog tjedna po jednom kako bi se predložile izmjene koje bi odmah bile primjenjive na lokalne izbore.

Sudeći prema ranijim izjavama SDS-ovih stranačkih dužnosnika, spajanje izbora za njih neće biti nikakav problem, a nedavno je i lider ove stranke Mladen Bosić rekao kako bi to bilo dobro zbog izbjegavanja “stalnog izbornog ciklusa”, ali da će lokalni izbori sljedeće godine sigurno biti održani.
Mostar opet bez izbora

Za razliku od SNSD-a i SDS-a, u SDA smatraju da je sve izglednija opcija da se izbori naredne godine odgode, iako to, kako kažu, za njih ne bi bilo dobro jer bi u tom slučaju i Mostar ostao bez izbora.

“Dobro je što ne bismo imali izbore svake dvije godine i stalno ulazili u izbornu godinu u BiH, jer to poprilično komplicira i otežava donošenje značajnih političkih odluka na svim razinama”, rekao je Halid Genjac, zastupnik SDA u parlamentu BiH i član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva.

Genjac kaže kako za odluku o produženju mandata aktualnih lokalnih dužnosnika treba postići širok konsenzus kako bi se tako nešto izglasovalo u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Nezavisne novine podsjećaju kako je u posljednjih 15 godina u Bosni i Hercegovini održano devet izbora, koji su građane BiH koštali preko 80 milijuna KM.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Sabor ŽSB

Sabor SBŽ-a danas o osnivanju Službe za zapošljavanje

Nikola Grubešić

Novim radnim mjestima zadržati mlade