Solak i dalje prima punu plaću direktora FUCZ-a

Nakon što je objelodanjena afera “Respiratori” Solak je podnio zahtjev za “preventivnu suspenziju”, točnije 5. svibnja 2020. godine. U rješenju Vlade FBiH je navedeno da se preventivno privremeno suspendira s dužnosti direktora do okončanja aktivnosti pokrenutih u vezi s procesom javnih nabava.

Refik Begić, direktor Agencije za državnu službu FBiH, nije se mogao osvrtati na konkretan slučaj preventivne suspenzije Fahrudina Solaka, ali je za Klix.ba upozorio da je pitanje suspenzije državnog službenika regulirano, u pojedinim slučajevima, Zakonom o državnoj službi.

“Pitanje suspenzije državnog službenika je oblast koju bi trebalo urediti. Nije regulirano koliko postupak suspenzije traje. Trebalo bi da se prije donošenja rješenja o suspenziji provede odgovarajući postupak u smislu da se pozove na odgovornost određeni državni službenik”, kazao je Begić.

Navodi da je taj postupak riješen Uredbom o disciplinskoj odgovornosti.

“Mora se provesti određeni postupak da bi se izvršila suspenzija bez obzira na to postoji li pritisak javnosti zbog nečega”, rekao je Begić za Klix.ba, dodavši da je to pitanje generalno neuređeno i da su zakoni premašeni.

Begić ističe da su inicirali donošenje novog Zakona o državnoj službi i da očekuje da će biti pokrenut u prvom kvartalu 2021. godine.

“Agencija je izvršila sve preduvjete u smislu da su formirane organizacijske jedinice u svim županije kako bi došli do jedinstvenog Zakona o državnoj službi jer su različito tretirana pitanja državnih službenika u različitim županijama”, zaključio je Begić.

Rukovoditeljima federalnih uprava je tijekom 2020. godine iznos plaće s toplim obrokom, minulim radom, prijevozom i naknadama bio viši od 2.500 KM. Solakova suspenzija mogla bi, prema svemu sudeći, trajati koliko i cijeli sudski proces, što znači da će potrajati još dugo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Nova tragedija u BiH, u automobilu pronađena dva beživotno tijela

Kreševo dobiva sportske terene, ski-staze, liftove.