spot_img
Petak, 8 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Sokol: Od položaja Hrvata ovisit će daljnja dinamika europskih integracija BiH

Hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol osvrnuo se na EU proširenje na zemlje Zapadnog Balkana kao i prilike u BiH.

Snažna prisutnost Europske unije kroz politiku proširenja ključna za stabilnost jugoistoka Europe. Naime, prostor jugoistočne Europe pod sve većim je obavještajnim, medijskim i gospodarskim utjecajem stranih autoritarnih režima, što može destabilizirati i samu Europsku uniju, a to sam naglasio i govoreći na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Međutim, poseban problem za stabilnost tog prostora predstavlja politika Srbije, koja uporno pokušava sjediti na dvije stolice, održavajući vojnu i gospodarsku suradnju s Rusijom te odbijajući uvesti sankcije Moskvi. Sve dok se Srbija jasno ne odredi pripada li politički, kulturno i civilizacijski Zapadu, za nju nema mjesta u Europskoj uniji.

S druge strane, ohrabruje činjenica što je Bosni i Hercegovini dodijeljen status kandidata za članstvo u EU-u. Međutim, sustavna reforma izbornog zakonodavstva koja će do kraja osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda tek treba uslijediti i o njoj će ovisiti daljnja dinamika europskih integracija BiH, kazao je Sokol za Glas Istre.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM