Srijeda, 6 srpnja, 2022

Smotrom folklora HKUD „Gromiljak“ obilježilo pet godina rada

Pročitajte i ovo

Šarenilo narodnih nošnji iz Središnje Bosne, Hercegovine i Hrvatske u Gromiljaku

Prekrasna lipanjska večer u Gromiljaku uz smotru folklora Lipanjski susreti koju je ljubiteljima tradicijskih plesova i pjesama za svoj peti rođendan darovalo Hrvatsko kulturno- umjetničko društvo „Gromiljak“. Po riječima Spomenke Marjanović, predsjednice Društva u pet godina djelovanja i rada okupili su 100-njak članova, dobrim dijelom mladih koji su najbolji jamac njihova opstanka. „Mi smo jedno mlado društvo s dugom tradicijom njegovanja kulture i običaja u ovom dijelu općine Kiseljak koja postoji desetljećima, samo su su društva koja su je čuvala i sačuvala djelovala pod nekim drugim imenima“, objasnila nam je predsjednica HKUD „Gromiljak“.

Lipanjski susreti, odnosno smotra folklora u Gromiljaku počeli su mimohodom i posjetom župnoj crkvi Imena Marijina, a nastavili se nastupima KUD-ava iz Središnje Bosne, Hercegovine i Hrvatske. Pored domaćina, HKUD „Gromiljak“, nastupili su i članovi HKUD „Bećarac“ iz Lepenice, HKUD „Fra Karlo Kujundžić“ iz Brestovskog, dok su plesove i pjesme žepačkog kraja predstavili članovi HKUD „Naši korijeni“ iz Žepča. Dio bogate tradicijske kulture Hercegovina na izvanredan način predstavila su dva društva: HKUD „Rodoč“ i HKUD „Hercegovac“. Poslastica na kraju bio je nastup članova HKUD „Ljeskovac“ iz Vinkovaca koji su uz ostalo, izveli splet slavonskih kola te na kraju nastupa poručili: „Eto nas u Gromiljak i dogodine“. „Ovo nam je prvi nastup u Gromiljaku, oduševljeni smo prijamom, onim što smo vidjeli i nema nimalo sumnje da ćemo opet doći ako nas pozovete. Ali ne čekajući vaš ponovni poziv mi vas zovemo u Vinkovce“, poručio je predsjednik HKUD „Ljeskovac“ Dragan Šarčević organizatorima Lipanjskih susreta u Gromiljaku.

Pokrovitelj događaja bila je Općina Kiseljak, podržali su je i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Srednjobosanske županije, Josip Kvasina, predsjedatelj Sabora SBŽ, Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Lidija Bradara, predsjednica Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, OO HDZ BiH Kiseljak, ŽO HDZ BiH ŽSB kao i brojna poduzeća iz Kiseljaka.

Izvor: Artinfo.ba

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

VIDEO Ovo je najbolja krava koju ćete vidjeti u BiH, a evo i zašto

U okviru Dana kosidbe i Strljanice na Kupresu je održana i stočarska izložba na kojoj se moglo vidjeti mnogo...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo