Slovenska šefica diplomacije pričala o trećem entitetu i ratu u BiH

Netko joj daje krive informacije

Tanja Fajon, šefica diplomacije Slovenije, bila je gost Face Televizije, gdje je govorila o brojnim temama. Ona je poručila da nikada nije čula da Europska unija ima problem s BiH zbog muslimana.

– BiH može biti tempirana bomba ako nema jasnog europskog pristupa. EU je osudila Dodikovo odlikovanje Putina, radimo na procesu proširenja zbog ideja o secesiji, podjeli ili stvaranju trećeg entiteta. Neće doći do sukoba u BiH, niste sami, imate velikog prijatelja – kazala je ona.

Dodala je da kandidatski status znači da BiH sada ima jasnu europsku perspektivu i jasniji cilj što treba raditi.

– EU je pružila ruku, a do političara u BiH je koliko će jako stisnuti tu ruku. BiH je dio Europe i uvijek će to biti, građani su zaslužili kandidatski status. Političari su svjesni koliko im je velika odgovornost, BiH je izgubila puno vremena u približavanju EU. Razgovarala sam s političarima u BiH i ponudila im pomoć slovenskih stručnjaka u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta. Proces proširenja EU me brine, jer je prespor i nema dosljednosti EU – istaknula je Fajon.

Pojašnjava da je rat u Ukrajini promijenio geopolitičku sliku.

– Zapadni Balkan nam je potreban za sve zajedničke izazove. Koliko brzo će Zapadni Balkan ući u EU ovisi od svih nas. Imamo pojave novodobnog fašizma u susjedstvu, svako prekrajanje granica je opasno i neprihvatljivo. EU pregovara sa BiH kao s jednom zemljom, samo ovakva, jedna BiH, može ući u EU. Nikada nisam čula da EU ima problem s BiH zbog muslimana. Europa je otvorena za sve religije, kulture i povijesti. BiH može biti tempirana bomba ako nema jasnog europskog pristupa. Ako nema jasnog cilja EU, Zapadni Balkan može biti igralište za različite geopolitike – poručila je Fajon.

Osvrnula se i na sankcije Dodiku.

– Uvođenje sankcija EU Dodiku je teško pitanje. EU je osudila Dodikovo odlikovanje Putina, neobično je vrijeme za dodjeljivanje priznanja Putinu. Radimo na procesu proširenja zbog ideja o secesiji, podjeli ili stvaranju trećeg entiteta, nešto nije uredu kada toliko mladih ljudi odlazi iz BiH – poručila je ona te zaključila:

– O svemu što Srbija i Hrvatska budu radile prema BiH, sudit će ljudi. Podržavam ulogu visokog predstavnika, Schmidt iskreno želi pomoći BiH i ima potencijal za to. Neće doći do sukoba u BiH, nitko nije spreman na sukob. Pratimo sve, ponekad i sa zabrinutošću. Političari ne bi toliko rizikovali da uđu u sukob.

Ostaje samo nejasno na temelju čega slovenska šefica diplomacije spominje toliko puta treći entitet i rat. Možda ne bi loše bilo da provjeri tko joj daje informacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

FOTO: Mirna Jovanović

Smiraj dana na Busovačkoj planini

31. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 25. obljetnica mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja