Skupština SBŽ-a prihvatila Nacrt proračuna za 2016. godinu

Skupština Srednjobosanske županije prihvatila je jučer Nacrt proračuna SBŽ-a za 2016. godinu, u iznosu od 187 704 484 KM

Kako je rečeno, proračun bi trebao biti za 15,7 milijuna KM veći u odnosu na prošlogodišnji, a njegov najveći dio, odnosno više od 108 milijuna KM, planiran je za plaće, naknade i doprinose 5 110 proračunskih korisnika.

Ministar financija Zoran Marković kazao je kako Vlada ima samo 20 posto proračuna na raspolaganju za poticaje, što iznosi oko 32 milijuna KM.

“Svjesni smo da ćemo zbog toga imati velike zahtjeve za povećanje proračuna, ali se nadam kako ćemo tome uspjeti odoljeti jer je on već na granicama naših mogućnosti”, kazao je Marković novinarima.

Zastupnica HDZ-a BiH Suzana Krišto izrazila je zadovoljstvo što su sredstva planirana za poticaje u poljoprivredi u većem iznosu u odnosu na 2015. godinu.

“Kakve poljoprivrednike imamo? Trebamo prepoznati poljoprivredne proizvođače. Hoćemo li dijeliti socijalnu pomoć ili ćemo baš pružiti poticaj i potporu registriranim poljoprivrednim proizvođačima uz sustavan pristup sinergijskog djelovanja s drugim razinama državnog ustroja. Osmisliti program, poseban transfer, kojim će se posebno mladim poduzetnicima u poljoprivredi pružiti potpora u samozapošljavanju. Pružiti im priliku da steknu društveni status kakav i zaslužuju kada je u pitanju zapošljavanje, tj. osigurati uvjete da mogu uz pomoć države biti u sustavu i imati pravo na zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Iz ovog razloga, neophodna je promjena stava poljoprivrednika, ali i cijelog društva, o poljoprivredi kao zanimanju i poljoprivrednom gazdinstvu kao radnom mjestu i izvoru prihoda,” izjavila je u diskusiji zastupnica Krišto.

Također, podsjetila je sve nazočne da je 1. listopada 2015. godine potpisan “Projekt razvoja ruralnog poslovanja (RBDP)”, kao i “6. IFAD Projekt za BiH”, čime su osigurana sredstva za realizaciju Projekta u iznosu 60,22 milijuna dolara.

Cilj Projekta razvoja ruralnog poduzetništva jeste da pomogne malim poljoprivrednim proizvođačima (farmerima) u Bosni i Hercegovini u nastojanjima da pređu s proizvodnje za preživljavanje na komercijalno bavljenje poljoprivredom, što je u suglasnosti sa strategijama razvoja poljoprivrede na državnom i entitetskom nivou. Ovim projektom obuhvaćene su i mnoge općine iz Srednjobosanske županije.

Premijer SBŽ-a Tahir Lendo kazao je kako su prihodi i rashodi u nacrtu proračuna planirani u realnim okvirima te da je zadržan postojeći broj zaposlenih kao i dosadašnji iznos osnovica za plaće.

Lendo smatra kako se radi o stabilnom proračunu koji ima i razvojne elemente, te je usklađen s reformskom agendom i potrebama proračunskih korisnika.

Nakon prihvaćanja Nacrta proračuna, Vlada će utvrditi prijedlog proračuna koji će uputiti u skupštinsku proceduru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

General Anto Jeleč

Jeleč posjetio Dževada Ljukovca, povrijeđenog u terorističkom napadu u Rajlovcu

Čišćenje

Previše čistoće vodi u bolest ?