- Marketing -
Nedjelja, 28 studenoga, 2021

Skupština SBK-a usvojila proračun, predstavnici sindikata nezadovoljni

Pročitajte i ovo

VIDEO: “Uz tebe smo, Bosno i Hercegovino” u izvedbi Ivane Janko Stupar i VS Lašvanske dive

U srijedu 24.11.2021. u Centru za kulturu općine Travnik održana je Svečana akademija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Među...

Literarna radionica “I ja mogu stvarati” ovu subotu u Busovači

Udruga UZOR Busovača poziva djecu uzrasta 8 do 10 godina odnosno njihove roditelje da ih prijave za sudjelovanje na...

BUSOVAČA: Preminula Mare Šušnja rođ. Šafradin

23.11.2021. u svojoj 87 godini života preminula je Mare Šušnja rođena Šafradin. Misa zadušnica i obred ukopa obavit će se...
Srednjobosanski kanton (SBK) dobio je proračun za 2019. godinu, koji je Skupština SBK-a usvojila u iznosu od 236.501.758 maraka. Obrazlažući zastupnicima prijedlog proračuna, kantonalni ministar financija Zoran Marković kazao je da je, u odnosu na raniji nacrt, proračun veći za oko 18,7 milijuna maraka.

Marković je, također, rekao da je proračun na gornjoj prihodovnoj granici te da nema mogućnosti za daljnje povećanje. Više proračunskog novca za plaće uposlenih u školama, organima uprave, MUP-u i pravosuđu i danas su zatražili predstavnici sindikata, koji su nezadovoljni Vladinom odlukom da osnovice budu uvećane s 265 na 270 maraka.

Predsjednica Sindikata organa uprave Refija Kulašin poručila je da su uposlenici koji primaju plaće iz proračuna razočarani te da je uvećanje osnovica za pet maraka diskriminatorno u odnosu na uposlene u ostatku Federacije BiH.

U svim kantonima uposlenici imaju veće plaće, a po općinama osnovice su veće od 300 maraka. Apsurdna je situacija da niže razine vlasti imaju veće plaće, kazala je Kulašin.

Predstavnici sindikata naglasili su da nisu dobili pozitivan odgovor od klubova zastupnika od kojih su pisanim putem tražili da ulože amandman na prijedlog proračuna te time osiguraju veće osnovice za obračun plaća za oko 5.300 uposlenika.

- Marketing -

Tijekom današnje rasprave, od zastupnika se moglo čuti da nisu protiv uvećanja plaća, ali da bi to u ovom trenutku moralo ići na štetu drugih proračunskih stavki, koje bi morale biti umanjene.

O eventualnom povećanju osnovice bi se, kako je rečeno, moglo razgovarati sljedeće godine, ovisno o punjenju proračuna. Iz Vlade SBK-a ranije su istaknuli kako veći dio proračuna, oko 126 milijuna maraka, ide za plaće i naknade državnih službenika i namještenika i ostalih koji primaju plaću iz proračuna.

- Marketing -

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Večeras počinje manifestacija “Božić u Busovači”

❄ Sve je spremno za početak manifestacije „Božić u Busovači“ koja će zasigurno uljepšati početak Adventa i ove blagdanske...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo