- Marketing -
Četvrtak, 21 listopada, 2021

Skočila cijena goriva, u Busovači od 2,16 do 2,56 KM

Pročitajte i ovo

U Sarajevu polijepljeni plakati s natpisom “I ti si potreban za obranu BiH”

U centru Sarajeva polijepljeni su plakati na kojem je natpis "I ti si potreban za obranu BiH". Na plakatu...

Alkohol jedan od najvećih faktora rizika za karcinom dojke

Karcinom dojke je najčešće dijagnosticirana vrsta raka u europskoj regiji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) sa 1,579 žena kojima se...

FOTO: Dani kruha u busovačkim školama

Dani kruha su dani zahvalnosti za plodove zemlje i obilježavaju se svake godine tijekom listopada. Ovaj dan povezan je...
Dok Republika Hrvatska u utorak ponovno obara rekord novim povećanjima cijene goriva te doseže cijenu litra dizela 1,5 eura, novinari su provjerili kakva je situacija s mogućim povećanjima u Federaciji BiH.

U Federalno ministarstvo trgovine od početka ovog tjedna do danas je pristiglo ukupno 205 obavijesti o promjeni cijena i marži i to se odnose na povećanje cijene benzina i dizela u iznosu od 0,05 KM/litri, priopćili su za N1 iz ovog ministarstva.

Federalni ministar trgovine je u skladu sa Zakonom o kontroli cijena donio Uputstvo o načinu, sadržaju i rokovima dostave obavijesti o promjeni cijena i marži pojedinih proizvoda i usluga, kojim je propisano da gospodarski subjekti, odnosno benzinske crpke dostavljaju Federalnom ministarstvu trgovine obavjesti o promjeni cijena i marži, radi evidentiranja i praćenja, rečeno je iz ministarstva trgovine Federacije BiH.

Trenutne prosječne maloprodajne cijene po litri naftnih derivata do danas, 12. listopada 2021. godine u Federaciji BiH su: za Premium bezolovni benzin 95 – 2,32 KM i za DIZEL – 2,27 KM, priopćili su iz ministarstva trgovine FBiH.

Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine donijela je Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate.

Ovom Odlukom gospodarskim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko, naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litri derivata, a gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litri derivata, rekli su za za N1 u Sektoru za cijene i analizu tržišta ovog ministarstva.

- Advertisement -

Iz ovog sektora ministarstva su naglasili da sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših.

Iako je i dalje u Bosni i Hercegovini cijena litre goriva najniža u regiji, podsjetimo, prema Eurostatu, statističkom uredu Europske unije, početkom ove godine, najavljen je porast stope godišnje inflacije za prošli mjesec.

Tako je godišnja inflacija u eurozoni u rujnu ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine 3,4 %.

To je najveća stopa u posljednjih 13 godina. Posljednji put godišnja inflacija bila je ovolika u rujnu 2008. godine, objavila je njemačka novinska agencija DPA.

Cijene energije u rujnu su porasle nevjerojatnih 17,4 % u odnosu na prošlu godinu, navodi se u priopćenju Eurostata. Ovim nastavkom trenda inflacije, rastu cijene posljednjih mjeseci, ali raste i zabrinutost u EU. Čelnici EU raspravljat će o ovom problemu na summitu 21. i 22. listopada.


Prema podacima FMT FBiH u Busovači cijena dizela varira od 2,16 KM pa sve do 2,36 KM. Cijena super 95 od 2,26 KM do 2,36 KM, a super 98 od 1,91 do 2,56 KM.

- Marketing -
IZVOR:Jabuka.TV

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

TRAŽITE POSAO? AirVit d.o.o. Vitez objavljuje natječaj za nekoliko radnih mjesta

AirVit d.o.o. Vitez objavljuje natječaj za sljedeće radno mjesto:   Instalater klimatizacije i centralnog grijanja - 3 izvršitelja Bravar -...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo