Subota, 1 listopada, 2022

Situacija je alarmantna, drva za ogrjev propadaju u skladištima!

Pročitajte i ovo

Ogrjevno drvo vrijedno oko stotinu milijuna eura propada u skladištima, a proizvođači upozoravaju nadležne da će šteta biti јоš veća ukoliko se rampa za izvoz što prije ne podigne.

Potražnja na domaćem tržištu za paletirano drvo je daleko manja u odnosu na skladištenu robu.

Tromjesečna zabrana izvoza peleta i ogrjevnog drveta koju je donijelo Vijeće ministara ističe, a prema mišljenju proizvođača ogrjevnog drveta bila je kontraproduktivna i nije osigurala smanjenje cijena ovih energenata na domaćem tržištu.

Situacija u koju su zapali zbog zabrane izvoza, kažu proizvođači ogrjevnog drveta u paletama, više je nego alarmantna. U slučaju da se zabrana izvoza produži za još tri mjeseca, što traži federalna Vlada, u pitanje će doći opstanak više od 160 domaćih firmi i 15 tisuća radnih mjesta.

Tvrde da je domaće tržište podmireno, da im roba sada propada, a prijete im tužbe ino-kupaca zbog nepoštovanja ugovora.

“Mi imamo velike lagere i veliku roba koja nam sada na ovom vremenu kisne. Lageri su svi puni. Na otvorenome. Znači gnjije nam roba. Propada roba”, kaže Đorđe Brkić (Es-trade d.o.o. Banja Luka).

Kada otvore 31. prosinca da možemo izvoziti, kome ćemo izvoziti? Narod tamo u Europi ili su kupili deke ili su nabavili neku alternativu. U siječnju se ne kupuje drvo. Znači ovo je drvo osuđeno na propast ukoliko dođe do produženja zabrane, ističe Sulejman Šušić (Biobnrik d.o.o. Sanski Most).

Da bi eventualna odluka o nastavku zabrane izvoza bila kontraproduktivna, mišljenja su i u Gospodarskoj komori.

Ona ugrožava velike količine zaliha koje postoje na stanju. S druge strane, ugrožava funkcioniranje Šuma RS jer je veliki dio izvođača radova također ovom mjerom pogođen i mi smo jedno siromašno društvo da sebi dozvolimo toliki rizik da nam tolika roba propadne na stanju, navodi predsjednik Gospodarske komore Banja Luka Goran Račić.

Drvoprerađivači se nadaju da će nadležni organi prihvatiti njihove činjenice.

Mi smatramo da će prevladati zdrav razum i da će se doći do rješenja da će se izuzeti drva iz zabrane izvoza. Zato što ne postoje jednostavno nikakvi tehnički razlozi koji opravdavaju to, kaže Zoran Đurašinović, predsjednik Udruženja drvoprerađivača “DIPOS”.

Drvoprerađivači, zajedno sa predstavnicima entitetskih vlada i gospodarskih komora u petak se sastaju s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem kako bi ukazali svoje probleme i pokušali objasniti pogubnost nastavka zabrane izvoza drveta.

Ukoliko ne bude razumijevanja za njihove zahtjeve, najavljuju radikalnije poteze, piše BHRT.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Teška prometna nesreća: Sudar tri vozila, ima povrijeđenih

U sarajevskom naselju Rajlovac sinoć je došlo do velikog sudara u kojem su sudjelovala tri vozila, a dvije osobe...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo