spot_img
Subota, 9 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Sevlid Hurtić će biti državni ministar za ljudska prava, a Denis Šulić ga mijenja u Vladi RS-a

SNSD i SDP su danas usaglasili stavove oko pozicije ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH predloživši da tu poziciju zauzme Sevlid Hurtić iz stranke Bosanskohercegovački Zeleni, koja je na izborima bila dio “Pokreta za državu”, potvrđeno je za Klix.ba. 

Podsjećamo, ranije je Dodik predložio da ovu poziciju zauzme SNSD-ov Denis Šulić, međutim, kako su tada tvrdili iz Osmorke (sada Šestorke), oni su se ovakvoj odluci usprotivili zbog čega je danas odlučeno da Hurtić zauzme ovu poziciju.

Do ovakve situacije je došlo zbog zahtjeva Osmorke da Edin Forto (Naša stranka) bude ministar komunikacija i prometa, a s obzirom da dolazi iz reda Ostalih, ministar za ljudska prava i izbjeglice je morao biti Bošnjak iz RS-a.

Denis Šulić će, kako saznajemo, na Hurtićevo mjesto u Vladu RS-a kao ministar turizma.

SNSD će prijedlog poslati predsjedateljici Vijeća ministara BiH Borjani Krišto, a ona će Hurtićevo ime uputiti SIPA-i na provjeru.

Tri kandidata za pozicije ministara koje pripadaju Bošnjacima, nisu dostavljena na provjere, a čeka se i na provjeru kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Kandidati SNSD-a od ranije su poznati. Ministar finansija BiH biće Zoran Tegeltija, a na poziciji ministra vanjske trgovine i ekonomskih BiH odnosa ostaje Staša Košarac.

Nenad Nešić bi se mogao naći u fotelji ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine. Što se ministara iz reda hrvatskog naroda tiče, mostarski odvjetnik Davor Bunoza iz HDZ-a je kandidat za ministra pravde BiH, dok je kandidatkinja za ministricu civilnih poslova službeno Dubravka Bošnjak, aktualna zamjenica direktora Agencije za bankarstvo Federacije BiH, također iz HDZ-a BiH, prenosi Klix.ba.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM