Sedamdesetprva godišnjica pada Travnika

Skromno i dostojanstveno travnički i novotravnički Hrvati obilježili su sedamdesetprvu godišnjicu pada Travnika i strašnoga zločina kojega su tada počinili partizani u porobljenom gradu.

Žestoke borbe za Travnik vodile su se u vremenu 20. do 22. listopada 1994. godine a malobrojnije hrvatske snage, potpuno opkoljene, nakon velike hrabrosti bile su savladane.

Zvonimir Čilić / Vitez.info

Tim povodom, u četvrtak 22. listopada u večernjim satima, u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Travniku slavljena je sveta misa zadušnica za sve žrtve strašnog zločina počinjenog prije sedamdeset i jedne godine u ovomu gradu. Svetu misu zadušnicu predvodio je travnički župnik i dekan Travničkog dekanata, msgr., don Mato Janjić.

Ovaj strašan zločin kojega su počinile partizanske postrojbe u porobljenom gradu, još uvijek ni izbliza nije istražen i pitanje je hoće li ikada i biti. A mnogi relevantni podaci govore o preko tri tisuće ubijenih zarobljenih hrvatskih vojnika i ranjenika, bolesnika u travničkoj bolnici i velikog broja civila hrvatske nacionalnosti, ali i ne mali broj hrvatskih vojnika muslimanske vjeroispovijesti i travničkih civila Muslimana. Taj stravični zločin, jedan od najvećih na području današnje BiH u Drugom svjetskom ratu počinjen je u samo tri dana – 20.; 21.; i 22. listopada 1944. godine. Bio je to krvavi pljačkaški pir pripadnika partizanskih krajiških brigada, uz suglasnost njihovih zapovjednika razjarenih velikim gubicima koje su pretrpjeli u borbama za Travnik, a prije svega zbog pogibije dvojice njihovih visoko pozicioniranih oficira.

U proteklom komunističkom sustavu o ovom se zločinu nije smjelo ni govoriti, a ovo vrijeme slavljeno je kao oslobođenje Travnika i pobjeda slobodarskih antifašističkih snaga. Na žalost, takve su slavodobitne proslave priređivane i nakon pada komunističkog sustava pa tako i 2009., na šezdesetpetu godišnjicu „oslobođenja“ kada je u Travniku postavljena spomen-poprsje diktatoru i zločincu, Josipu Brozu Titu. No ove kao i nekoliko prethodnih godina „antifašisti“, njihova rodbina i sljedbenici u Travniku nisu službeno obilježavali krvavi partizanski pir.

U povodu ove tužne godišnjice sveta misa zadušnica slavljena je i uz spomen-obilježje podignuto 2010 godine u šumarku Rije, u novotravničkoj župi Rankovići. Na takav način, dostojanstveno, uz molitvu i dužni pijetet,odana je počast hrvatskim žrtvama partizanskog zločina počinjenog u vremenu 20.-22. listopada 1944. Naime, jedan broj žrtava, njih oko 150, a po nekim procjenama i daleko više, dovedeno je iz Travnika, svirepo ubijeno i pokopano u više masovnih grobnica na području šume Rije, koje još uvijek nisu istražene, kao i brojne masovne grobnice, također neistražene na drugim lokacijama u Travniku, Novom Travniku i Vitezu.

Koncelebriranu svetu misu u šumarku Rije, predvodio je biskup Ratko Perić. Uz spomen-obilježje cvijeće su položili i svijeće upalili rodbina žrtava zločina i nestalih Travničana, predstavnici travničkih i novotravničkih te srednjobosanskih županijskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata. To su učinili i predstavnici udruga iz Kupresa i rodbina poginulih, ubijenih i nestalih Kuprešaka koji su se u sastavu hrvatskih snaga, hrabro, do zadnjega, branili Travnik od partizanske najezde.

Zvonimir Čilić / Vitez.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Policija

U Vitezu ukraden Volkswagen “Golf 2”

Dobro jutro