Sedam osoba optuženo za krijumčarenje 46 migranata, naplatili 70.000 KM

0
73
Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu u sklopu akcije kodnog naziva “Centar“ protiv sedam osoba koji se terete za organiziranje grupe za krijumčarenje ilegalnih migranata kroz teritoriju BiH.
Među optuženima su i tri strana državljana, a optuženi se terete za krijumčarenje najmanje 46 ilegalnih migranata, čime su ostvarili nezakonitu imovinsku korist u iznosu od najmanje 70.000 KM.
Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv:

1. Usman-Ali Maqsood Ahmed zv. Ali, rođenog 1993. godine u Pakistanu, državljanin Pakistana, nalazi se u pritvoru
2. Alen Amin zv. “Kaka“, rođenog 1985. godine u Iraku, državljanin Iraka, nalazi se u pritvoru
3. Raheem Javed, rođenog 1994. godine u Pakistanu, državljanin Pakistana, nalazi se u pritvoru
4. Čomor Anela, zv.“Ramo“, rođenog 1981. godine u Mostaru, državljanina BiH
5. Čomor Adele, rođene 1981. godine u Stocu, državljanke BiH
6. Dumančić Anne, rođene 1983. godine u Sarajevu, državljanke BiH
7. Husković Aziza, rođenog 1962. godine u Stocu, državljanina BiH

Optužnica je podignuta u sklopu operacije kodnog naziva “Centar“, koju su zajednički više mjeseci provodili Tužiteljstvo BiH, Granična policija BiH, zajedno sa drugim partnerskim agencijama u BiH i inozemstvu.

U optužnici se navodi da su se prvooptuženi i drugooptuženi kao organizatori grupe te trećeoptuženi kao član grupe, lažno predstavljali kao migranti, kako bi se kretali među migrantima i ostvarivali kontakte sa osobama koje su spremne platiti veće novčane iznose za ilegalno krijumčarenje prema zemljama EU, te istovremeno kako bi izbjegli da budu otkriveni od tijela kaznenog gonjenja.
Optuženi su preuzimali migrante pri ilegalnom ulasku u BiH, najčešće na području Zvornika, Višegrada i Bijeljine, vršili njihov transport u BiH, smještaj na skrivenim lokacijama, te krijumčarenje prema području Hrvatske, najčešće na području Bihaća, Livna, Ljubuškog ili Čapljine, gdje bi ih predavali drugim osobama, ili uputili kako da ilegalno pređu granicu izvan službenih graničnih prijelaza, navode u Tužiteljstvu.

Optuženi su postupali protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, a počinjenim kaznenim djelima ugrožavana je sigurnosna situacija u BiH.

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela organiziranje skupine ili udruženja za počinjenje kaznenog djela krijumčarenja migranata iz članka 189-a. KZ BiH, u svezi sa kaznenim djelom krijumčarenja osoba iz članka 189. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.