SDA ustupa Komšićevom DF-u jedno mjesto u Domu naroda BiH

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Safet Softić nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva SDA objavio je imena koja će ta stranka kandidirati na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH koja će se održati u utorak, 17. siječnja.

“Na jučerašnjoj redovnoj sjednici Predsjedništva SDA u fokusu su bila kadrovska pitanja koja su pred nama, prije svega zakazana sjednica federalnog Doma naroda 17. siječnja i u tom smislu SDA je pripremila određena kadrovska rješenja”, naveo je Safet Softić.

Dodao je da je raspoloženje u stranci do ove sjednice bilo da Melika Mahmutbegović ostane kandidat za potpredsjednika FBiH jer je stranka izuzetno zadovoljna načinom kako je obavljala funkciju.

“Ona je još jučer na sjednici Kolegija najavila da postoje izmjene Izbornog zakona iz izborne noći u kojima piše da predsjednik ili potpredsjednik Federacije može obnašati dva puta mandat po četiri godine. Pošto je Mahmutbegović izabrana jednom na tu poziciju, ali se taj tehnički mandat odužio na praktično dva mandata, ona je sama odstupila s ove pozicije, ne želeći ugroziti stranku”, dodao je Softić.

Naveo je da su danas utvrđeni kandidati za državni Dom naroda čija će procedura biti pokrenuta u utorak na sjednici.

“S obzirom na to da SDA ima 12 izaslanika ukupno u Klubu Bošnjaka federalnog Doma naroda, mi smo se odlučili u dogovoru s Demokratskom frontom (DF) da SDA ustupi jedno mjesto DF-u i to će vjerojatno biti Dženan Đonlagić. On će biti podržan od četiri, odnosno tri izaslanika. Druga dva kandidata koja će biti kandidirana smo ja i Šefik Džaferović. U tom smislu su danas donesene jednoglasne odluke”, istaknuo je Softić.

Određeno je, kako je dodao, da Muamer Zukić bude kandidat za predsjednika Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Dr. Drljević: Kraken ne predstavlja veliku opasnost, virus ne bi trebao zatrpati bolnički sustav

Posao za brojne mlade ljude u BiH: HNŽ će školovati 500 policajaca i mlađih inspektora!