Subota, 13 kolovoza, 2022

Schmidt nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH

Pročitajte i ovo

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt nametnuo je u srijedu djelomične izmjene Izbornog zakona no one su uglavnom tehničke prirode i ostaje otvoreno pitanje načina popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koje hrvatske stranke smatraju ključnim.

Schmidt je u izjavi medijima u Sarajevu potvrdio da je od srijede na snazi paket izmjena Izbornog zakona što ga je donio temeljem svojih bonskih ovlasti.

Donosim paket transparentnosti koji donosi slobodnu i fer (izbornu) kampanju, kazao je Schmidt.

Dodao je da to čini jer su propali svi dosadašnji pregovori stranaka o izmjenama izbornog zakona.

Istaknuo je da to čini ne zato da bi zadovoljio bilo koju političku stranku nego zato da zaštiti interese svih građana jer je u dosadašnjim izbornim kampanjama bilo puno nedopustivih izjava što se više ne može tolerirati.

Ja ne toleriram ratnohuškačku retoriku, kazao je Schmidt.

Porukama strankama: Zgrabite priliku

Ne smije biti blokade institucija jer je to nužno za napredak na putu prema EU, dodao je i nedopustivim je ocijenio da Federacija BiH za četiri godine nije dobila vladu.

Poručio je kako nitko u BiH ne smije biti diskriminiran, a posebice ne pripadnici nacionalnih manjina kako je to utvrdio Europski sud za ljudska prava.

Schmidt je ponudio lokalnim političarima sudjelovanje u pregovorima kako to riješiti objašnjavajući da je  to velik posao koji čeka sve nakon izbora 2. listopada.

Puni tekst paketa Izmjena izbornog zakona koje je nametnuo Schmidt u trenutku njegova govora nije bio dostupan, no ranije su procurile informacije da te izmjene daju veće ovlasti Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) za sankcioniranje kandidata i stranaka koji krše odredbe izbornog zakona te za kontroliranje rada općinskih izbornih povjerenstava u koje svoje ljude imenuju političke stranke.

Drastične novčane kazne

Uvodi se mogućnost izricanja drastičnih novčanih kazni kao i uklanjanja kandidata, ali i političkih stranaka s izbornih lista u slučajevima teškog kršenja Izbornog zakona.

Ubuduće će izrijekom biti zabranjena zloporaba resursa državnih tijela i javnih institucija tijekom predizborne kampanje što je do sada bila široko rasprostranjena praksa.

Schmidt je potvrdio da je političkim strankama ostavio “ograničeno vrijeme” za dogovor o ostalim izmjenama Izbornog zakona, ali i Ustava Federacije BiH. To znači da se trebaju dogovoriti i u dijelu koji se odnosi na način popune Doma naroda entitetskog Parlamenta te ovlastima klubova konstitutivnih naroda u tom tijelu kao i o načinu funkcioniranja tijela vlasti.

Ne bude li međustranačkog dogovora, Schmidt ostaje pripravan ponovo intervenirati, odnosno nametnuti novu odluku.

Moja je poruka političarima (u BiH): iskoristite tu priliku jer možda nećete dobiti drugu, kazao je Schmidt.

Pozvao je građane da pozorno prate što rade njihovi političari i da im to bude vodilja kada budu glasali na izborima 2. listopada.

 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Voz Sarajevo – Zagreb će putovati svega četiri dana

Željeznice Federacije BiH svakodnevno rade na razvijanju i otvaranju novih linija. Nakon višegodišnje stagnacije, otvorena je linija do mora,...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo