Petak, 1 srpnja, 2022

Schmidt na sjednici Vijeća UN-a: Ima još vremena da se promjeni izborni zakon do listopada!

Pročitajte i ovo

Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt predstavio svoj polugodišnji izvještaj o stanju u BiH.

Vijećem sigurnosti ovaj mjesec predsjedava SAD, a predstavnici BiH, Hrvatske i Srbije prisustvuju sastanku.

– Čast je obratiti se ovom Vijeću prvi put tijekom mog mandata i podnijeti 61. izvještaj visokog predstavnika. Nije lagan posao, ali mi je zadovoljstvo prihvatiti to breme – rekao je na početku govora Schmidt

Visoki predstavnik je istakao da građani BiH naporno rade i na dobrom su putu ka Europi.

– Ovog travnja obilježeno je 30 godina od početka rata u BiH. Građani i mediji spekulirali su o početku novog rata. U Sarajevu su prosvjedovali ispred mog ureda kako bi tražili intervenciju međunarodne zajednice kako bi spriječili novi rat. Oni su traumatizirani ratom. Svaka osoba, na ovaj ili onaj način, još nosi rane od rata. Zbog Ukrajine svjesni su da ni u 21. stoljeću rat u Europi nije nemoguć. Zahvalan sam kontinuiranoj pomoći Althee i EUFOR-a. Ali zašto je njihovo prisustvo u 2022. i dalje potrebno u BiH ?U prethodnom periodu su vlasti RS nastavile sa retorikom i aktivnostima kojima se može podrivati ustavni okvir BiH – rekao je Švabo, podsjećajući na poteze vlasti RS vezane za prebacivanje nadležnosti sa države na entitet u određenim oblastima.

Formiranje Vojske RS
– Vlasti RS nastavljaju svojim djelima da narušavaju suverenitet BiH. Žele da prebace ovlasti sa državnog na entitetski nivo. Ovo bi u najmanju ruku značilo da se RS izdvoji iz Oružanih snaga BiH. Potencijalno je moguće i formiranje vlastite vojske. Vladajuća stranka u RS neprestano se zalaže za miran razlaz države i govori o stvaranju nezavisne RS u okvirima dejtonske BiH. Neki od lidera u BiH i regiji su mi rekli da miran razlaz ne bi mogao biti moguć – istakao je Šmit u obraćanju.

Bonske ovlasti nisam lako iskoristio, ali je to bilo posljednje što sam mogao uraditi, kada je dijalog propao. Uvijek ćemo biti spremni na dijalog i ja ću uvijek biti za postizanje dogovora u državnim institucijama – rekao je Schmidt

Osvrnuo se i na izmjene Izbornog zakona.

– Želim podvući da ova zemlja je zemlja brojnih mogućnosti. Pozivam i ohrabrujem sve odgovorne u BiH da shvate da Izborni zakon dolazi s principom demokracije.

To bi trebalo biti ohrabrenje za njih da svi sjednu zajedno i rade na Izbornom zakonu. Doista postoji mnogo nedostataka u Izbornom zakonu koji su istaknuti. Htio bih naglasiti da je izazov pomirenja vrlo važan i moramo ga prevazići.

– Iako još ima vremena da se postigne sporazum, izbori će se ove godine održati u listopadu kao što su provedeni 2018. godine. Ostajemo posvećeni BiH, želimo biti odlučni ali cijenimo i dijalog i otvorenost. Nadam se da građani BiH neće više neće bojati za sukob – završio je Schmidt svoje izlaganje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Posredstvom Fonda solidarnosti liječeno gotovo pola milijuna pacijenata s područja Federacije BiH

Sredstva Federalnog fonda solidarnosti osiguravaju se dijelom iz doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, a dijelom iz proračuna FBiH preko...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo