Subota, 13 kolovoza, 2022

Schmidt bi mogao nametnuti izmjene Izbornog zakona?

Pročitajte i ovo

U uredu visokog predstavnika uveliko traju konzultacije i razmatranje različitih opcija za eventualno nametanje izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Da u OHR-u uveliko pričaju o potencijalnoj akciji Christiana Schmidta u pravcu izmjena izbornog zakona potvrdilo je nekoliko izvora, objavila je danas Istraga. A da se u OHR-u ovih dana intenzivno radilo na toj temi potvrđeno je i za Klix.ba.

Promjene izbornog zakona mogu ići u dva pravca – tehničke izmjene, ali i one koje se odnose na formiranje Doma naroda FBiH.

Prema određenim informacijama o potencijalnoj akciji Schmidta obaviješteni su i članovi Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP). Redovna sjednica Vijeća za provedbu mira (PIC) je zakazana za sutra, a iako je na dnevnom redu izvještaj o Srebrenici nije isključeno da se raspravlja i o temi izmjena izbornog zakona.

Kako nam je rečeno iz više izvora članice PIC-a su podijeljene o eventualnom miješanju Schmidta u izmjene izbornog zakona. Pojedine članice podržavaju takav potez, dok su pojedine protiv, smatrajući da visoki predstavnik ne bi trebao djelovati prije izbora.

Kada je u pitanju popunjavanje Doma naroda FBiH, tu bi se prihvatio princip legitimnog predstavljanja, pa bi neki kantoni (prije svih Bosansko-podrinjski, Goražde) mogli izgubiti izaslanike iz reda hrvatskog naroda. OHR-ovim ekspertima, međutim, predstavlja činjenica da u Ustavu Federacije BiH piše da svaki kanton daje po jednog izaslanika iz reda svih konstitutivnih naroda ukoliko su takvi prethodno izabrani u kantonalnu skupštinu. HDZ BiH svoje zahtjeve temelji na odluci Ustavnog suda BiH od 1. prosinca 2016. godine kojom je utvrđeno da dio stava 2 člana 10.12 Izbornog zakona BiH nije u skladu s Ustavom BiH.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Voz Sarajevo – Zagreb će putovati svega četiri dana

Željeznice Federacije BiH svakodnevno rade na razvijanju i otvaranju novih linija. Nakon višegodišnje stagnacije, otvorena je linija do mora,...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo