Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

SBŽ: Sabor raspravljao o zdravstvenim markicama

Pročitajte i ovo

Sabor Srednjobosanske županije (SBŽ) raspravljao je na tematskoj sjednici o sudjelovanju osiguranika u troškovima zdravstvene zaštite na području SBŽ-a, odnosno o tzv. zdravstvenim markicama koje stanovnici ove županije kupuju ako žele biti oslobođeni pojedinačne participacije za određene zdravstvene usluge.

Vlada SBŽ-a donijela je zaključak kojim se od županijskog Ministarstva zdravstva i Zavoda za zdravstveno osiguranje (ZZO) SBŽ-a traži da dostave prijedlog kojim bi od plaćanja premije bila oslobođena djeca, učenici, studenti i osobe u stanju socijalne potrebe.

Tijekom rasprave, postojanje zdravstvene markice podržali su danas u Klubu HDZ-a BiH u Saboru, čiji je zastupnik Mirko Batinić rekao da su one uvele financijski red u zdravstvu jer je za četiri godine njihovog korištenja naplaćeno više novca, nego za sedam godina plaćanja participacije.

– Dok se naplaćivala participacija nije se znalo gdje završava taj novac. Markice nisu idealno, ali jesu dobro rješenje koje nije obvezno nego je na dobrovoljnoj bazi – kazao je Batinić.

U Klubu zastupnika SDA, također, smatraju da odluka o zdravstvenim markicama treba ostati na snazi, ali da od nje trebaju biti oslobođene određene kategorije stanovništva, među kojima su djeca.

Zastupnici ove stranke upozorili su da se u nekim domovima zdravlja i dalje događa da pacijenti, unatoč tome što imaju markicu koja na godišnjoj razini košta 30 KM, moraju platiti i participaciju za određene zdravstvene usluge.

Protiv zdravstvenih markica na sjednici Sabora SBŽ-a izjasnili su se zastupnici SDP-a, koji su istaknuli da mora biti napravljena strategija zdravstva te riješena naplata redovnog zdravstvenog osiguranja u onim poduzećima koja ovo osiguranje godinama ne plaćaju.

Iz kluba zastupnika DF-a su upozorili na presudu Ustavnog suda Federacije BiH kojom je naplaćivanje zdravstvenih markica u pojedinim županijama, među kojima je i SBŽ, proglašeno neustavnim.

Zastupnik ove stranke Rusmin Jusufspahić rekao je da od kupovine markice moraju biti oslobođene najugroženije kategorije, među kojima su djeca, studenti i nezaposleni.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

FOTO: Vatrena proslava pobjede Hrvatske, navijačko ludilo u Busovači!

Nogometna reprezentacija Hrvatske slavila je danas protiv reprezentacije Japana. U iznimno teškoj i neizvjesnoj utakmici Vatreni su uspjeli izjednačiti nakon...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo