Četvrtak, 6 listopada, 2022

SBŽ: Ako palite ili prodajete petarde slijedi novčana kazna do tisuću KM

Pročitajte i ovo

Približavanjem božićnih i novogodišnjih blagdana aktualizira se problematika upotrebe pirotehničkih sredstava na javnim mjestima. Pirotehnika, u nekim slučajevima, može izazvati uznemirenje građana i/ili čak ugroziti njihovu sigurnost.

Posebno rizične situacije su kada maloljetnici ili djeca koriste pirotehnička sredstva, tako da nisu rijetki slučajevi kada dođe do ozljeđivanja ruku ili lica korisnika takvih sredstava.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Srednjobosanske županije (MUP SBŽ) navode kako će službenici policije u narednom razdoblju, s ciljem prevencije ove negativne pojave, izvršiti obilazak osnovnih i srednjih škola, te upozoriti učenike i upoznati ih sa svim opasnostima koje sa sobom nosi upotreba pirotehničkih sredstava.

Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira SBŽ-a predviđa da priređivanje manifestacije/događaja na kojoj će biti korištena pirotehnička sredstva (baklje, vatromet, petarde) mora biti prijavljena nadležnoj policijskoj stanici 72 sata prije održavanja iste. Policijska stanica će odobriti događaj ukoliko se time ne ugrožava javna sigurnost, a ako postoje sumnje po istoj osnovi slijedi zabrana održavanja, piše Drukčiji.ba.

Osim preventivnog djelovanja službenici policije će, na osnovu Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira SBŽ, sankcionirati počinitelje odredbi navedenog Zakona. Propisana kazne za osobe koje na javnom mjestu prodaju pirotehnička sredstva ili koriste takva sredstva na mjestima i na način na koji se izaziva uznemirenost građana je od 200 do 1000 KM, a predmeti kojim je prekršaj počinjen bit će oduzeti.

U vrijeme blagdana se svake godine ponavlja: petarde nisu za igranje, slavite bez toga, pirotehnička sredstva mogu prouzročiti ozbiljne ozljede prstiju, ruku, lica, opekline, oštećenje sluha i oka, da ne govorimo o stresu i strahu kada vam petarda pukne pored glave.

Podsjećamo da su ponovo intenzivirane aktivnosti u sklopu kampanje „Izaberi život bez oružja” kojom se nastoji animirati građane da predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva koja su njihovom nelegalnom posjedu.

Takvim postupkom izbjegavaju bilo kakvo prekršajno ili krivično gonjenje, kako je to i predviđeno novim Zakonom o nabavi, držanju i nošenju oružja i streljiva SBŽ. U protivnom, ukoliko u sklopu istražnih radnji policijski službenici pronađu oružje ili minsko-eksplozivna sredstva kod neke osobe, ta osoba je odgovorna za krivično djelo „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija”, za koje je propisana kazna zatvora do 3 godine.

Prvi.tv

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Priča Srećka Stipovića: Jesu li kamene kugle energetski portali vanzemaljske civilizacije!?

U Bosni i Hercegovini nalazi se desetine lokaliteta sa kamenim kuglama čiji misterij ni do danas nije razjašnjen. Dok neki...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo