Samo u BiH: Javna nabava za potrepštine povodom odlaska na žalost

Prema procjenama Transparency internationala, između 25 i 30 posto ukupnih proračuna u BiH troši se kroz postupke javnih nabava.

Od čačkalica, do softverskih rješenja, državni službenici su sve maštovitiji u svojim potrebama. To pokazuje i slučaj iz Brčkog.

Ekipa BHRT-a odlučila je posjetiti Brčko i raspitati se o jednom natječaju za javnu nabavu roba koji je Vlada Brčko Distrikta raspisala 9. svibnja. I to bi bila samo još jedna javna nabava u nizu, da proračunski činovnici nisu zahtjevali nabavu potrepština povodom odlaska na žalost u slučaju smrti.

Na popisu su šećer u kocki, kava, sok, napolitanke, banane, limun, čak i ukrasne vrećice za pakovanje.

Iako dovitljivi u slučaju osmišljavanja natječaja i zadovoljenja svojih potreba, nadležni nisu bili toliko raspoloženi za odgovore na novinarska pitanja. Je li ovo praksa ili presedan, nisu uspjeli saznati, kao ni koliko će se novca za ovu ”neophodnost” izdvojiti.

U odjelu za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko Distrikta u kratkom telefonskom razgovoru su rekli za BHRT da oni nisu prava adresa jer su samo raspisali natječaj na zahtjev pravosudnih institucija, te da se obrate njima.

Obratili su se Osnovnom sudu Brčko Distrikta odakle su ih dalje uputili na pravosudno povjerenstvo, a iz pravosudnog povjerenstva su u pisanom odgovoru na upit zatražili dodatno vrijeme za konzultaciju s financijskom službom.

Na godišnjoj razini se u BiH putem javnih nabava obrne i do tri milijarde KM, kažu s portala pratimotendere.com.

Ukoliko želimo vidjeti u kojoj mjeri je korupcija kontaminirala sustav jedne države, onda treba pogledati samo oblast javnih nabava, kažu iz nevladinog sektora.

Interesantno je čega će se sve sjetiti službenici kako bi ostvarili neku korist za sebe i makar na žalost nekog drugog i evo kako je to predstavljeno kao da se te potrepštine za koje je raspisana javna nabavaa nosi u ime poduzeća, a ne u ime njih samih, što je poprilično žalosno, rekla je za BHRT Mirjana Ćuskić iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

Da je korupcija u oblasti javnih nabava rak rana bh. društva pokazuju i rezultati monitoringa iz prošle godine, gdje je ustanovljeno da od 10 javnih nabava u BiH, čak devet ima koruptivne elemente.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

U BiH će bit obavezna identifikacija osobe prilikom kupovine SIM kartice?

Ova područja imaju najveći rizik od potresa