Petak, 1 srpnja, 2022

SAD podržao BiH kao jedinstvenu zemlju s dva entiteta i tri konstitutivna naroda

Pročitajte i ovo

Ured za Europu i Euroaziju pri State Departmentu podržao je poteze visokog međunarodnog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u očuvanju daytonske strukture te zemlje kao države s dva entiteta i tri konstitutivna naroda nakon što je donio odluke kojim je cilj očuvati funkcionalnost države i institucija.

Sjedinjene Američke Države su posvećene očuvanju suvereniteta BiH, teritorijalnom integritetu i višenacionalnom karakteru. Podržavamo napore Visokog međunarodnog predstavnika kako bi obranili temeljne elemente Daytonskog mirovnog sporazuma – jedne države, dva entiteta i tri konstitutivna naroda i drugih građana, napisao je na Twitteru Ured za Europu i Euraziju pri State Departmentu u srijedu kasno navečer.

Uz to je stavljena i poveznica na priopćenje Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini u kojem se ne spominju konstitutivni narodi kao temelj Daytonskog mirovnog sporazuma.

U pozivu na prestanak jednostranih akcija koje mogu potkopati stabilnost i ustavnu strukturu navedeno je kako je BiH “jedna država koja se sastoji od dva entiteta“.

Daytona.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira konstatirao je političku krizu bez presedana koja prijeti stabilnosti i prosperitetu BiH i balkanske regije, te pozvao bosanskohercegovačke čelnike i institucije na svim razinama vlasti da potvrde svoju opredijeljenost za suverenu i funkcionalnu BiH, navedeno je u zaključcima PIC-a.

Pozvali su na prestanak blokada institucija, te su podržani potezi Visokog međunarodnog predstavnika Christiana Shmidta koji je ovoga tjedna nametnuo odluku o financiranju izbora.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
IZVOR:jabuka.tv

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Posredstvom Fonda solidarnosti liječeno gotovo pola milijuna pacijenata s područja Federacije BiH

Sredstva Federalnog fonda solidarnosti osiguravaju se dijelom iz doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, a dijelom iz proračuna FBiH preko...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo