Četvrtak, 26 svibnja, 2022

S novom godinom i nova poskupljenja: Što ćemo plaćati skuplje od 1.sječnja ?

Pročitajte i ovo

Izborni period u BiH je završen, a od obećanja u tom periodu građani nemaju ništa. Ali ono što ih definitivno očekuje od početka nove godine jesu novi nameti.

Naime, godina iza nas ostat će upamćena po povećanju cijena goriva, nakon što su uvedene akcize, a u nastavku donosimo pregled potvrđenih novih poreza, odnosno njihovih povećanja u novoj godini, kao i neke potencijalne namete i poskupljenja s kojima bi se građani mogli suočiti u narednom periodu.

Porez na nekretnine

U Kantonu Sarajevo s prvim danom nove godine stupa na snagu nova zakonska regulativa u oblasti nekretnina. Iako se ovo odnosi samo na jedan kanton, za očekivati je da sličan porez bude primjenjivan na širem području FBiH. Naime, u Dokumentu okvirnog Proračuna FBiH za period 2019. – 2021. navedeno je da je u “cilju pojednostavljenja poslovnog okruženja u narednom periodu potrebno donijeti jedinstven zakon o oporezivanju imovine na nivou Federacije BiH”.

U KS će od 1. siječnja građani plaćati porez prilikom nasljeđivanja ili poklanjanja nekretnina. Po novom zakonu brat i sestra će primjerice snositi porezne troškove ako jedno drugom poklanjaju nekretninu ili je nasljeđuju.

Kod prometa nekretninom porez će iznositi pet posto od vrijednosti te nekretnine. Ako je riječ o nasljeđivanju porez će biti osam posto, a kod poklona deset posto vrijednosti na poklon primljene nekretnine. Ipak, poreza će biti oslobođene određene kategorije, i to prvi nasljedni red, bračni partner kada nasljeđuje u drugom nasljednom redu, roditelji ostavitelja i kada nasljeđuju djeca bez oba roditelja ako se nalaze na redovnom školovanju.

Porez na poklon neće plaćati institucije, vjerske zajednice, vakufi, vjerske zadužbine, zaklade, zatim djeca, bračni partner i roditelji poklonodavca, kao ni djeca bez oba roditelja koji se nalaze na redovnom školovanju, piše Radiosrajaevo.ba

Vozački ispiti

Od 1. siječnja naredne godine polaganje vozačkih ispita moglo bi biti skuplje za oko 500 KM. Građani će za ispit B-kategorije, umjesto dosadašnjih 1.150 KM, najvjerojatnije plaćati oko 1.630 maraka. Ovo poskupljenje bi moglo uslijediti nakon što je još početkom godine Asocijacija autoškola u BiH zatražila izjednačavanje cijena kako bi bile jedinstvene na cijelom prostoru naše zemlje. Konačnu odluku donijet će Vijeće ministara BiH, a osim B kategorije, najavljeno je i poskupljenje A, C i D kategorije.

Akcize na cigarete

Iako je sredinom ove godine bilo naznaka da će biti zaustavljen dalji rast akciza na cigarete, pušači će na takav potez vladajućih struktura ipak morati još pričekati. Od 1. siječnja akcize će i dalje rasti, pa tako i cijene cigareta. Prema procjenama poskupljenje bi moglo iznositi i do 0,35 KM po pakovanju.

Od početka naredne godine minimalna akciza iznosit će 2,86 KM umjesto dosadašnjih 2,60 KM po kutiji cigareta, dok će akciza na duhan za pušenje biti 114,40 KM po kilogramu umjesto dosadašnjih 104 KM.
Kolike će biti nove cijene cigareta u BiH od siječnja iduće godine, znat će se točno nakon 30. studenog, kada u UNO budu dostavljene kalkulacije novih maloprodajnih cijena cigareta.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

OGROMNE ŠTETE, STRADALO NEKOLIKO GRADOVA Nikad veći led pao na sjeveru Hrvatske

DHMZ Republike Hrvatske izdao je upozorenje u trenu kad je tučonosni oblak već “rasipao” svoj teret na sjeveru Hrvatske....
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo