Četvrtak, 21 siječnja, 2021

Ruši se toranj sisačke katedrale: ‘Rasipa se, ljudi su u opasnosti’

Pročitajte i ovo

Tri četvrtine stanovništva razmišlja o odlasku iz zemlje?!

Oni koji školuju kadar za rad u inozemstvu kažu da je, nakon kratkotrajnog zastoja u prvom valu, odlazak ponovo...

Eksperiment pokazao: Kad lažemo, skoro svi radimo jednu istu stvar…

Kad se trudimo nekog uvjeriti u svoju priču, mozak nam se fokusira na ono što izgovaramo i 'zaboravlja' kontrolirati...

Zašto je ubojici koji je uhićen u Busovači trebalo 110 tisuća KM?

Ironija je da su ubijeni poznavali ubojicu iz Turske, s obzirom na to da je imao fast-food na ulazu...
Sav zidani dio zvonika osigurat će se s gurtnama, da ne dođe do rasipanja same građevine jer je toranj napukao na sve četiri strane, kazao je koordinator akcije rušenja Davor Vrbanek.

Zbog ozbiljnog oštećenja u potresu 29. prosinca 2020. godine, kao i u naknadnim potresima proteklih dana, odlučeno je da se zbog sigurnosti pučanstva i objekata u okolini, danas započinje sa skidanjem kape i tornja sisačke katedrale, prenose 24sata.hr.

Posljednje pripreme su u tijeku, a sve je počelo u 8.00.

–  Između tornja i crkve je velika pukotina i prijeti da se sruši i napravi veću štetu i zgradama okolo, ali samoj katedrali, koja već doživjela da je pao svod iznad orgulja i kora i tu napravio veliku štetu. Katedrala je neuporabljiva. Nažalost, neuporabljivo je i mnogo drugih crkava po biskupiji. Ja sam baš računao nakon sinoćnjeg potresa, a još sam se čuo ujutro s nekim župnicima: deset crkava je srušeno, još sedamnaest crkava je teško oštećeno, ukupno je u osamnaest crkava bilo jučer nemoguće slaviti svetu misu – kazao je sisački biskup mons. Vlado Košić

Nakon što tijekom ove večeri i ranog sutrašnjeg jutra napravimo potrebne predradnje, ponajprije tu mislim na sigurnosno vezanje tornja i nužnu koordinaciju svih izvođača, i ako ne bude dodatnih ozbiljnijih podrhtavanja tla, u građevinski zahvat skidanja oštećenog tornja sisačke katedrale krećemo u petak 8. siječnja točno u 8 sati ujutro”, potvrdio je za IKA-u Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ), dodavši kako je, uz vatrogasce i druge građevinske stručnjake, angažirana i jedna privatna tvrtka čija dizalica će koristiti za realizaciju ovog pothvata.

Toranj, odnosno zvonik, pomaknuo se čak 23 centimetra.

– Pokušat će se toranj ukloniti iz jednog dijela. Ne bih ja to nazvao rušenjem, već demontažom, to je početak sanacije da ne dođe do daljnjeg propadanja građevine. Moguće da bi išao u jednom komadu i to bi ubrzalo sav rad. Nakon osiguranja bacamo se na procjenu. Sav zidani dio zvonika osigurat će se s gurtnama, da ne dođe do rasipanja same građevine jer je toranj napukao na sve četiri strane – pojasnio je Davor Vrbanek, koordinator akcije pa dodao:

– To moramo danas, ili eventualno sutra privesti kraju. Postoji realna mogućnost i opasnost da toranj padne. Sve okolne zgrade su ugrožene, da to padne, šteta bi bila ogromna. Koristit ćemo dio tehnike uklanjanja tornja sa zagrebačke katedrale, imamo tu čovjeka koji je tamo bio. Neće se postavljati privremeni križ. Nakon tih radova pristupit će se osiguravanju krovišta. Probijen je svod iznad kora, ispucali su zidovi, središnji svog je isto ispucao. Stručnjaci i statičari će reći kad i kako će teći obnova crkve.

Na području Sisačko-moslavačke županije teško je oštećeno 10 crkava. Ukupna šteta je 400 milijuna kuna.

Dnevnik.ba

IZVOR:24sata.hr

Najčitanije zadnjih 7 dana

- Marketing -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Član SIP-a Vlado Rogić o današnjoj sjednici SIP-a i odlukama!

Središnje izborno povjerenstvo BiH donijelo je odluku da poništi izbore u Srebrenici i Doboju. Protiv ove odluke bio je...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo