spot_img
Utorak, 26 rujna, 2023
spot_img
NaslovnicaBIHRekorder u BiH za prometne kazne duguje 260 tisuća KM

Rekorder u BiH za prometne kazne duguje 260 tisuća KM

Nepoštovanje zakonskih propisa u prometu u BiH nameće potrebu za oštrijim kaznenim politikama. Upravo je to i u najavi. Novim odredbama otvorena je mogućnost i za trajno oduzimanje vozila prekršiocima težih prekršaja. Potencijalnih ubojica na bh. cestama nije malo, a u SŽ potvrđene su i prve optužnice zbog izdavanja lažnih vozačkih dozvola.

Četiri teža prekršaja vozača u dvije godine mogli bi rezultirati oduzimanjem vozila. Policajci bi, u praksi, na licu mjesta, privremeno oduzeli vozilo od osobe za koju se utvrdi da je višestruki povratnik. Sud, naravno, zadržava pravo da ovu odluku pretoči u trajnu, što je, suglasna je struka, zapravo, i najefikasnija mjera stavljanja pod kontrolu višestrukih prjestupnika.

“Sad je zakon u formi prednacrta. Konzultacije, odnosno, radna rasprava traje do 25. siječnja. Mišljenja sam da bi među teške prekršaje trebalo ubrojati i prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu jer je to težak prekršaj s vrlo teškim posljedicama”, podcrtava Milija Radović iz Agencije za sigurnost u prometu RS.

Za unapređenje ove oblasti nije potrebno mnogo. Dovoljno je prepisati europske, ali i regionalne prakse. No, zbog čega ponovo BiH zaostaje? Ne zbog nedostatka financijskih sredstava. Problem je stručni kadar.

“Struka i nauka je izgubila u mnogo čemu. Najlakše je kazniti. Ali treba vidjeti ima li ta kazna neku edukaciju. Da se udari po džepu je OK, to ide nekim svojim tokom, ali dajte prije toga. Jer, dogodi se nezgoda, pa se udari po džepu. Dajte da izbjegnemo i tu nezgodu i udaranje po džepu”, govori prometni stručnjak Menaf Mustafić.

Međutim, da ni “udaranje po džepu” ne služi svrsi, pokazuje i sljedeći podatak: Vozači u BiH po pitanju neplaćenih novčanih kazni za prometne prekršaje duguju više od 80 milijuna KM, a apsolutni rekorder u tome je jedan građanin Sarajeva koji duguje više od 260 tisuća KM.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti