Četvrtak, 2 srpnja, 2020

Rebalans spreman, čeka se raspodjela MMF tranše

Pročitajte i ovo

Priopćenje sa 46. sjednice Vlade ŽSB

Na jučer održanoj sjednici, Vlada ŽSB je usvojila Zapisnik sa 45. sjednice. Na prijedlog Ministarstva zdravstva i socijalne politike, Vlada...

Prvi slučaj zaraze u Kreševu

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu stigli su rezultati 371 testa na novi soj koronavirusa, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz ove...

Nogometna skola Alfa osvojila 2. mjesto na turniru u Kiseljaku // Vrši upis novih članova

Škola prima nove članove od 5 do 12 godina, a broj djece je ograničen. Upis će se vršiti 30.6.2020...
Prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica na gospodarstvo Županije Središnja Bosna, predložen od strane Ministarstva gospodarstva ŽSB,  nije prošli tjedan na sjednici Vlade ove Županije dobio potrebnu podršku.

S obzirom da je prethodno već bio objavljen pa čak i zaključen Javni poziv za dodjelu financijskih sredstava, u javnosti su  ostale neke nejasnoće. Tim povodom kontaktirali smo ministricu financija KSB  Mirjanu Plavčić koja je pojasnila financijsku situaciju u kojoj se Županija nalazi, najavljeni Rebalans, ali i nejasnoće oko gore spomenutog Zakona.

Jednokratna pomoć

„Svoju opredijeljenost ka potpori gospodarstvu  Županije Središnja Bosna, ministri u Vladi  iz reda HDZ BiH izrazili su na sjednici Vlade održanoj 31.3.2020. godine, kada su predložili izdvajanje sa stavke rezervi Vlade  iznos  od 1,2 milijuna KM, koliko je po procjeni bilo potrebno za jednokratnu pomoć obrtnicima i malim poduzećima kojima je odlukama Kriznog stožera FBiH  već 16.3.2020.zabranjen rad uz uvjet da nisu otpustili djelatnike.  Kategorija je to samostalnih poduzetnika i poslodavaca koja je u tom momentu najviše bila pogođena mjerama zabrane rada. Procjena je bila da se radi o oko 6 000 uposlenih  za koje poslodavci trebaju dobiti po 203 KM po uposlenom, odnosno 50 % najniže neto plaće.

Ovo je bila prva mjera Vlade, nakon čega je objavljen Javni poziv koji je  ovih dana okončan, a  Ministarstvo gospodarstva treba dostaviti Vladi  popis prijavljenih sa  iznosima  pomoći na usvajanje.

U drugom setu  mjera  usvojenim na  Vladi Županije Središnja  Bosna 14.svibnja 2020. godine, jedna od mjera bila je izrada Prijedloga „Korona zakona” za našu Županiju, od strane Ministarstva gospodarstva no isti nije dobio potrebnu većinu.

„Korona zakon”

“Zakon je predložen kao  neprecizan, sveobuhvatan, bez precizne fiskalne procjene predlagača. Na temelju procjene u Ministarstvu financija isti bi imao negativan učinak na Proračun u iznosu od oko 38 milijuna KM  što bi, uz već izvjesni pad prihoda u Proračunu za 2020.godinu od 20 % ili 44 mil. KM, izazvalo potpuni kolaps sustava” kazala je Plavčić.

Plavčić je mišljenja kako je  logičan slijed stvari  Rebalansom utvrditi iznos sredstava za ove namjene kao posebnu stavku  za ublažavanje negativnih posljedica pandemije pa tek onda, ili usporedno  sa Rebalansom,  razmatrati  ili Zakon,  ili što je zakonski utemeljeno,  zadržati na transferima, te  Programom  utroška  sredstava sa kriterijima raspodjele osigurati  pomoć gospodarstvu.

„Predlagač ovoga Zakona je bio dužan  uraditi fiskalnu procjenu, određene stavke precizirati, neke eliminirati, što je izostalo, i Zakon  u predloženoj sadržini  nismo podržali , što nužno ne znači da se od njega potpuno odustalo” kazala je ministrica te dodala kako je ona prije svega odgovorna za financiranje  ustavnih obaveza  Županije, misleći na obrazovanje, unutarnje poslove, pravosuđe  i javnu upravu Županije.

Kazala je kako smanjivanja plaća proračunskim korisnicima do sada nije bilo te da istom moraju  prethoditi  pregovori sa  sindikatima.

Zasad bez smanjenja plaća

„Smanjenja  plaća za mjesec ožujak nije bilo, a plaće za travanj još nisu isplaćene. Hoće li doći u međuvremenu do dogovora, ili barem inicijalnog sastanka  Pregovaračkog tima na čelu sa  Premijerom  sa predstavnicima sindikata, vidjet ćemo. Ministarstvo financija  plaće može isplatiti samo po zakonu“, kazala je Plavčić.

Ukoliko se postigne kompromis oko smanjenja, sve će  biti uvršteno u Rebalans  proračuna koji je prema riječima ministrice Plavčić već izrađen. No, prije usvajanja odnosno konačne verzije, ključno je pričekati raspodjelu sredstava sa viših razina, konkretno aranžmana sa  MMF-om,  koji bi prema procjenama na prihodovnoj strani trebao iznositi nešto oko  22 milijuna KM za ŽSB, upravo onoliko koliko će Županija izgubiti prihoda donošenjem Federalnog “Korona zakona”.

Stanje je ozbiljno

Kada tome dodamo pad javnih prihoda od neizravnih poreza u iznosu od  još 22 milijuna prema projekcijama Federalnog Ministarstva financija, izvjestan je gubitak na prihodovnoj strani u iznosu  od cca 44 milijuna KM, što je i bez županijskog  „Korona zakona“ katastrofalno.

“Sa MMF tranšom od 22 milijuna, našom uštedom na raznim stavkama proračuna  od oko  10 milijuna KM i  kreditnim zaduženjem u jednakom iznosu, mogli bismo  ispuniti ustavne obveze, kao  i Rebalansom utvrđen poticaj gospodarstvu.  Bez gore pobrojanoga, imat ćemo ozbiljan  problem” kazala je ministrica dodavši kako je zaduženje neminovno jer ekonomska kriza se  ne oporavlja  štednjom, nego upravo suprotno, poticanjem potrošnje.

„Vjerujem da će se trakavica oko aranžmana sa MMF-om i doznaka sredstava Županijama dogoditi što prije, te  steći  uvjeti za završetak  Rebalansa i njegovo upućivanje  Saboru na  usvajanje“, zaključila je.

Izvor: artinfo.ba

- Marketing -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Nogometni kviz “Sudačka nadoknada” za vikend u Busovači!

57. po redu nogometni kviz je ovog vikenda u Busovači. Natjecanje u nogometnom kvizu organizirano je u caffeu "MD" u...

Bas gitara, glazba, košarka i poštarska torba – priča Marka Vujice u podcastu UZOR

Bas gitara, glazba, košarka i poštarska torba su recept za zanimljivu i uspješnu životnu priču. Gost 5. epizode podcasta "UZOR" je Marko Vujica. Marko je vrhunski...

Obavijest biračima za predstojeće izbore za zastupnike u Hrvatski sabor

Predsjednik Republike Hrvatske je 20. svibnja 2020. donio Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor koji će se na biračkim mjestima u...

Sutra ždrijeb rasporeda Premijer lige BiH za sezonu 2020/2021

Ždrijeb rasporeda Premijer lige Bosne i Hercegovine za sezonu 2020/2021 bit će obavljen sutra. Određivanje natjecateljskih brojeva i ždrijebanje rasporeda Premijer lige prema ranijim najavama...

Kakva je procedura prelaska granice sa Hrvatskom?

Dinamika prelaska graničnog prijelaza je uvjetovana postojećom epidemiološkom situacijom u susjednim zemljama, rekao je za HRT Mladen Bužančić, voditelj Službe za državnu granicu PU...
- Marketing -

Pročitajte i ovo