Petak, 21 veljače, 2020

“Reagovanje načelnika Općine Busovača”

Pročitajte i ovo

Najavljujemo: Od četvrtka, 20.2., pogledajte filmove „Zov divljine“ i „Patrolne šape 2“ u kinu Theatre

Zov divljine je nastao prema istoimenoj noveli Jacka Londona koji više od 100 godina slavi ljepote prirode i priča o...

Na pijaci u Vitezu svega – od igle do lokomotive (VIDEO)

"Viteška pijaca i buvljak iz godine u godinu postaju sve posjećeniji. Iako je jutros bila magla, na ovu pijacu...

Milanović ispratio Kolindu poljupcem i buketom cvijeća za kraj

Inaugurirani predsjednik Zoran Milanović s Pantovčaka je ispratio dosadašnju predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović kojoj mandat traje do ponoći, uz buket...
Dana 20. siječnja 2020. godine na naš redakcijski mail stiglo je priopćenje odnosno reagiranje načelnika Općine Busovča na članak – prilog “Božić u Busovači 2019. godine”. Reagiranje prenosimo u cijelosti:

Predmet: Reagovanje načelnika Općine Busovača
za objavljivanje – dostavljamo,

“Uvažena gospodo,

Na Vašem portalu je dana 15.01.2020. godine objavljen prilog pod nazivom „Božić u Busovači 2019. godine“ a koji je u cijelosti prenešen kao izvorni tekst sa zvanične stranice OO HDZ BiH Busovača, u kome navodite da je povodom uspješnog završetka ovog projekta održana Večer zahvale u hotelu „Tisa“ u Busouvači, te da je odata zahvalnost svim zaslužnim za uspješnu realizaciju oog projekta.

Shodno odredbama Kodeksa za štampu i online medije u BiH, te dobroj novinarskoj praksi, tražim da odmah po prijemu ovog reagovanja isti objavite na isti način kako ste to učinili i sa prilogom na koji se moje reagovanje odnosi.

Kao načelnik Općine Busovača želim vam čestitati na uspješno završenom projektu sa najboljim željama da ih i u budućnosti provodite na isti ili još bolji načein.

Isto tako i kao čovjek iz srca Vam to želim.

Kao vjernik, i pripadnik druge nacionalnosti, opet vam to od srca želim, jer i sam znam osjetiti vrijednost vjerskog ambijenta i ugođaja.

Međutim, kao načelnik Općine Busovača duboko sam razočaran i potrešen dijelom teksta koji je totalno neistinit, tendenciozan i nedobronamjeran, prvenstveno prema meni kao načelniku Općine, ali bi se moglo tumačiti i nekim drugim.

O čemu se radi?

Citiramo dio teksta: U ime organizatora projekta „Božić u Busovači 2019.“, predsjednica OO HDZ-a BiH Busovača i ministrica financija u Vladi ŽSB Mirjana Plavčić uručila je zahvalnicu koordinatorici projekta Suzani Krišto, pritom istaknuvši kako je ponosna na ovaj naizgled mali projekt koji je zahtijevao puno truda, i na sve ljude uključene u organizaciju ovog značajnog projekta.

Ovaj projekt organizira se već treću godinu pod pokroviteljstvom i u organizaciji OO HDZ-a BiH Busovača. Neki se pitaju zašto HDZ BiH? Nažalost, u nekim drugim sredinama postoje općinske administracije i općinski načelnici koji izdvoje sredstva, zaduže općinske službe i oni organiziraju ove i slične projekte. Nažalost, mi nemamo tu administraciju…..“ – završen citat.

Vi dobro znate šta Općina čini u ovakvim prilikama i ko sve treba u operativnom smislu da odradi ove poslove. Općina je izdvojila određena finansijska sredstva, Javno komunalno preduzeće „Komunalac“ je zaduženo za dekoraciju grada u ovakvim i sličnim prilikama kao i prilikom obilježavanja državnih praznika. Općinske službe su se maksimalno uključile tamo gdje je bilo potrebno, a sami pitajte organizatore koji će vam potvrditi da su nam se zahvaljivali što smo bili operativni prilikom izdavanja dozvola i svega drugog što je bilo potrebno.

_______________________________________________________________________________

09-22                                                                1/2

Ono što je itekako upadljivo u navedenom tekstu jeste da su na navedenoj svečanosti zahvalnice dobili, između ostalih: JKP „Komunalac“ Busovača, Šumarija Busovača, JP „Elektroprivreda HZ HB Poslovnica Busovača, „Rasadnik“ Busovača, mnogobrojni donatori, udruženja građana, portali, itd. Sve navedeno govori da su gotovo svi subjekti u Busovači dali svoj doprinos realizaciji projekta „Božić u Busovači 2019.“ sa izuzetkom općinske administracije na čijem čelu sam voljom birača ja kao općinski načelnik.

Nakon svega navedenog što se odnosi na doprinos općinske administracije realizaciji ovog projekta više je nego jasno da Vaš problem nije Općina Busovača kao jedinica lokalne samouprave, niti općinska administracija koja je svakodnevno na usluzi svim građanima i u svim segmentima života, pa i kada je u pitanju realizacija ovakvih i sličnih projekata. Vaš problem sam ja lično, Asim Mekić, kao prvi i najodgovorniji čovjek općinske administracije. I to i jeste zaista Vaš problem i problem svih onih koji razmišljaju kao Vi, a nikako moj problem. Moj problem su potrebe svih, baš svih građana koji žive na području općine Busovača, a ne razmišljanja i mišljenja o meni, bilo kao građaninu ili načelniku Općine, pojedinaca kao što ste Vi i Vama slični, i ja sam tom problemu svakodnevno maksimalno posvećen.

Nije Vaše elementarno neznanje, gospođo Plavčić, jer ste bili predsjedavajuća Općinskog vijeća Busovača i dobro upoznata sa onim šta može a šta ne može općinska administracija, nego slobodno mogu reći bezobrazluk i pokvarenost kada kažete da bi to trebala raditi općinska administracija i načelnici, a sami znate da to nije njihov posao. Međutim, kao čovjek i kao načelnik svih građana općine Busovača sam popio kafu sa kolegom predsjedavajućim Općinskog vijeća Busovača i rekao mu da mu je u tom smislu sve na raspolaganju – kako finansijska sredstva tako i sve osobe koje rade u općinskoj administraciji a mogu dati svoj doprinos uspješnoj realizaciji ovog projekta.

Što se finansijskih sredstava tiče nema potrebe da iznosim cifre, a ukoliko ima potrebe i to ćemo Vam pokazati. Slobodno pitajte koliko se sredstava utroši za katolički božić, a koliko za bajram ili pravoslavni božić? Da li sam dao više za obilježavanje vjerskih blagdana Bošnjaka i Srba u odnosu na katoličke?

Budite pošteni pa priznajte koliko je uposlenika iz općinske administracije direktno učestvalo u ovom projektu, a ja ih ne želim nabrajati.

Gospodo,

U ovom gradu i na području ove općine žive i drugačiji, druge vjere, kulture i tradicije. Da li bi to općinska administracija trebala da organizira bajrame, pravoslavne božiće, vaskrse i tako dalje?

Još jednom pitam:  šta je uloga komunalnog preduzeća i podsjećam vas da je direktorica i kompletno rukovodstvo iz reda hrvatskog naroda, to jest katoličke vjeroispovijesti. Da su to kojim slučajem Bošnjaci možda bi me zato optužili da je to razlog što grad nije okićen po Vašim željama.

Predsjednice OO HDZ BiH Busovača, ministrice Plavčić, sramota od Vas.

Pogledajte okićene jelke u zgradi Općine. Ako ste čovjek postavljate li sebi u duši pitanje kakva je dekoracija u zgradi Općine povodom bajrama ili pravoslavnih praznika? Odmah da se razumijemo: meni jelke uopće ne smetaju. Da mi smetaju ne bih dozvolio da budu postavljene. Ali sam presretan i prezadovoljan ako znam da to vama čini zadovoljstvo jer i ja sam sa vama sretan.

Dio rečenice u kojoj kažete: nažalost mi nemamo tu administraciju koja bi te poslove radila…. Mogu Vam reći da je možda na svu sreću što nemate takvu administraciju. Jer, dokle bi otišla ta administracija kada bi Vas morala slušati?

Ja Vas ne mogu shvatiti. Vidljivo je da me ne volite, ali nema potrebe da ovako nastupate.

I dalje ću svoj posao raditi ovako kako ga sada radim, a Vi još jednom dobro pročitajte šta ste rekli. Ako imate imalo obraza mislim da se trebate javno izvinuti.

Čekam Vaš odgovor ili dolazak na kafu radi izvinjenja, jer da je obrnuto ja bih to Vama sigurno učinio. Smatram da ste pretjerali i da možda niste bili svjesni šta govorite.”

OPĆINSKI NAČELNIK
Asim Mekić, dipl.ing.

- Advertisement -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Advertisement -

Posljednje objavljeno

Neradnim danom u FBiH proglašen 2. ožujka 2020. godine

Vlada Federacije BiH je, povodom obilježavanja 1. ožujka – Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine, 2. ožujka 2020. godine proglasila...

Ubojstvo u Sarajevu: Ubijen zaposlenik Studentskog centra

Jedna osoba ubijena je u Nedžarićima u Sarajevu, potvrđeno je u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. “Uprava policije MUP-a KS je oko 11:35...

Najavljujemo: Od četvrtka, 20.2., pogledajte filmove „Zov divljine“ i „Patrolne šape 2“ u kinu Theatre

Zov divljine je nastao prema istoimenoj noveli Jacka Londona koji više od 100 godina slavi ljepote prirode i priča o prijateljstvu čovjeka i životinja. Pripremite se...

Iza očuvanja nekropole u Kreševu stoje stručnjaci i institucije

"Radovi su započeti i obustavljeni  dok se ne izvrši arheološki nadzor nad pronađenim stećcima koji nisu bili vidljivi" kazao je za Artinfo Edib Smailkadić,...

Kardinal Puljić: Od međunarodne zajednice očekujem da potiču izmjene Izbornoga zakona, mora se omogućiti legitimno predstavljanje

Tijekom teških ratnih zbivanja u vremenu od jeseni 1991. do konca 1995. raseljeno je s vlastitih ognjišta, prema nekim statističkim podacima, više od polovine...
- Advertisement -

Pročitajte i ovo

- Advertisement -