Rast cijena građevinskog materijala prepolovio prodaju stanova

Razlika u cijeni četvornog metra stana u BiH kreće se čak do 4.000 KM te tako na pojedinim lokacijama u središtu Sarajeva za kvadrat stana morate izdvojiti čak 6.000 KM, u Banjoj Luci gotovo 5.000, Mostaru 3.000 dok u Zenici i Prijedoru četvorni metar stana košta oko 2.000 KM.

Najskuplji četvorni metar novogradnje stanova u Banjoj Luci dostigao je cijenu od 4.600 KM, ali je potražnja i dalje velika, za razliku od prosjeka na razini RS-a gdje je zbog rasta cijena u ovoj godini skoro prepolovljena potražnja za stanovima u odnosu na godinu ranije, piše Večernji list.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS-a, cijene novih stanova rasle su diljem ovoga entiteta, a u prva tri mjeseca ove godine više su za 37 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ili za 33 posto više u odnosu na prosječnu cijenu prodanih stanova u 2021. godini. Cijene četvornog metra stana u Banjoj Luci znatno su više u odnosu na entitetski prosjek, gdje je prosječna cijena 3.627 KM, a na razini RS-a je 2.378 KM. S druge strane, u prvom tromjesečju ove godine broj prodanih završenih novih stanova u RS-u manji je za oko 46 posto u odnosu na prosječan broj prodanih novih stanova u 2021. godini.

U banjolučkoj agenciji Remax objasnili su da je potražnja jedan od glavnih generatora cijene, ali da su na značajan trend rasta cijene četvornog metra stana u novogradnji, koji je počeo u drugoj polovini prošle godine i značajno se odrazio u ovoj, utjecao i rast cijena građevinskog materijala. A upravo je građevinski materijal jedan od proizvoda čije su cijene posljednjih mjeseci vrtoglavo porasle.

Cijene građevinskog materijala na tržištu u BiH drastično su više u odnosu na razdoblje prije pandemije koronavirusa. Cijene se tako brzo mijenjaju da prodavači nemaju vremena za čekanje kupaca više od jednog dana. Odnosno, ponude koje trgovine daju kupcima vrijede najdulje 24 sata.

Objašnjenje za novouspostavljenu praksu dao je Vladimir Medić, vlasnik “Medeks prom” iz Banje Luke. Kaže da ograničavanje roka trajanja ponude postoji kako bi se izbjegli gubici.

Ograničen je rok vrijednosti ponude jer ništa ne možemo zajamčiti. Nema smisla da vam netko da ponudu, vi dođete sutra, a cijene se promijenile. Ovako barem znate do kada se neće mijenjati. Što bi vam drugo netko rekao? Naravno, sve to ovisi i o kojoj robi se radi. Danas je, recimo, “skočila” cijena kreča, termoblokova, kao i Ytonga za 12 posto.

Ne događa se to baš svaki dan, ali tržište je vrlo nestabilno i znatno se manje kupuje. Nitko ne postupa tako da bi uplašio kupca i natjerao ga na kupovanje. Što bismo trebali učiniti ako nešto poskupi? Događa se da robu prodamo po jednoj cijeni danas, a da sutra za taj novac ne možemo kupiti istu, kazao je Capital Medić.

Prema njegovim riječima, ako napravimo presjek cijena nekih građevinskih materijala, za godinu dana vidjet ćemo koliko je sve poskupjelo.

Na primjer, jedna mreža koja se najviše koristi u gradnji, takozvana osmica, prošle godine u ovo vrijeme koštala je od 90 do 100 maraka, a sada je 220 maraka. Tona cementa je bila 210 KM, a danas je 280 KM. Kubik građe bio je 350 – 400 maraka, sada je preko 600 KM, ističe Medić.

U prva tri mjeseca ove godine u odnosu na prošlu poskupio je i građevinski materijal do 30 posto, potvrđeno je Feni iz Federalnog zavoda za statistiku.

Najveći rast zabilježen je kod električnih provodnika za napon.

Zabilježena su i povećanja cijena kamena za 7 %, i to onoga koji se obično koristi za agregate za beton, za nasipanje cesta ili željezničkih pruga te za druga nasipanja. Gotovoj betonskoj smjesi odnosno svježem betonu cijena je porasla za 5,9 %, a poskupjele su i bitumenske mješavine na bazi prirodnog i umjetnog agregata i bitumena ili prirodnog asfalta kao veziva te cijevi od cementa, betona ili umjetnog kamena od 2,5 do 5 %.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Ova područja imaju najveći rizik od potresa

Teška prometna u Špionici, ozlijeđene tri osobe