spot_img
Subota, 23 rujna, 2023
spot_img
NaslovnicaBIHRAMA: Vijećnici izabrani s liste HDZ-a 1990 napustili stranku i formirali neovisan...

RAMA: Vijećnici izabrani s liste HDZ-a 1990 napustili stranku i formirali neovisan klub vijećnika

Općinsko vijeće Prozor-Rama održalo je 19. redovnu sjednicu danas, 28. lipnja 2022. godine, u prostorijama vijećnice u novoj zgradi Općine.  Predsjednik Općinskog vijeća Ibro Plecić prije prve točke Dnevnog reda pročitao je dopis vijećnika iz kluba HDZ 1990, a koji je pristigao na vijeće.
Novonastali samostalni klub u Općinskom vijeću Prozor-Rama

Prema dopisu, svi članovi kluba potvrdili su kako istupaju iz stranke te kako u budućem radu vijeća nastupaju kao samostalan i neovisan klub vijećnika.

Svoj potpis na upućeni dopis stavili su: Mara Anđelić, predsjednica kluba, Stanko Ćurčić, Gabrijel Malekinušić, Boris Faletar, Pero Kovačević, Marinko Cvitanović, Tomislav Džalto, Duje Nevistić, Jure Tadić i Ilija Šarčević.

“Zbog novonastale situacije unutar HDZ 1990 i raspuštanja Općinskog odbora, vijećnici koji su izabrani s liste HDZ-a 1990 i koji su bili članovi kluba, danas su svojim potpisima potvrdili da su istupili iz stranke te da djelujemo kao samostalni vijećnici u klubu samostalnih vijećnika”, prokomentirala je današnju odluku dr. Mara Anđelić, predsjednica bivšeg kluba vijećnika HDZ 1990.

Prema predloženom Dnevnom redu, vijećnici su nakon prolaska kroz Izvadak iz zapisnika s 18. sjednice vijeća, usvojili Izvješće o zimskom održavanju lokalnih i nekategoriziranih cesta na području općine Prozor-Rama za sezonu 2021./2022. Zimsko čišćenje cesta je predviđeno u periodu od 01.11.2021. godine do 15.04.2022. godine, kroz osam LOT-ova kojima su pokrivene lokalne i nekategorizirane ceste na području općine Prozor-Rama. Nakon provedenog postupaka odabrano je osam (8) Izvođača usluge zimskog održavanja. Troškovi su iznosili 122.024,19 KM, a izvođači su JV “Kordić” doo i “PDC&Co” d.oo., “M&M Promet” d.o.o.    (nije u sistemu PDV), “Seme” d.o.o., “Beton” d.o.o., “Ramas” d.o.o., “Knežević-72” d.o.o. i “Đogić” d.o.o..

Vijećnici su primili na znanje i Informaciju o kontroli kvalitete vode za piće na području općine Prozor – Rama. Na području općine Prozor-Rama javnim vodovodnim sustavom kao i objektima vezanim za zahvaćanje, tretiranje, čuvanje, mjerenje vode zaduženo je Javno komunalno poduzeće „Vodograd“ d.o.o.. Kontrolu vode za piće provjerava nadležna sanitarna inspekcija općine Prozor-Rama kao i županijska sanitarna inspekcija, na osnovu već izvršenih mikrobioloških analiza uzetih od strane NN osoba iz navedenog poduzeća i proslijeđenih u laboratoriju ZZJZ/HNŽ.

Kontrola kvalitete vode 

U periodu od 29.12.2021god.-10.05.2022 god. JKP „Vodograd“ izvršio je uzorkovanje vode za piće iz javnog vodovodnog sustava na 6 lokacija i za analizu uzeo 14 uzoraka vode.

  1. Š. Rumboci 3 uzorka vode,
  2. Š. Ripci 3 uzorka vode,
  3. Česma Caffe Rama-Milch 1 uzorak vode
  4. Upravna zgrada komunalnog 4 uzorka vode,
  5. Kamenolom Podbor 2 uzorka vode.
  6. Česma kuća M. Sičaja- Podbor 1 uzorak vode.
Upisano 75 prvašića

Svi gore navedeni uzeti uzorci su ispravni, odnosno ispunjavaju zakonom propisane dozvoljene parametre određene kod vode za piće sukladne Pravilniku. Prema Informaciji o upisu učenika u prvi razred osnovnih škola na području općine Prozor – Rama u školskoj 2022/2023. godini, u sve osnovne škole na području općine upisano je ukuno 75 učenika.

Javna ustanova Centar za socijalni rad pred vijeće je donio Informacija o stanju u oblasti socijalne zaštite građana. Stalnu novčanu pomoć u općini Prozor-Rama prima 30 osoba. Iznos je za osobe koje primaju pomoć kroz zadnje četiri godine porastao sa 100 KM na 250 KM.

U 2021. godini uvedeno je 34 neratna invalida te je brojka zaključena s 284. Pravo kao Civilne žrtve rata ostvaruje 38 osoba. Obiteljsku invalidninu ostvaruje 19 osoba. U općini su 143 korisnika zdravstvenog osiguranja, a sedam osoba je smještenu u ustanovu socijalne zaštite. Jedno dijete je smješteno u Zavod Mjedenica, a jedno u Majčino selo. Jednokratnu pomoć za opremu novorođenog djeteta je tijekom 2021. godine primilo 88 korisnika iz proračuna Hercegovačko-neretvanske županije i 58 iz Proračuna općine Prozor-Rama.

U 2021. godini 286 osoba je ostvarivalo pravo na dječji dodatak za 537 djece. 37 žena je ostvarilo pravo na novčanu potporu ženi-majci koja nije u radnom odnosu. Centar je kroz 2021. godinu dodijelio 56 jednokratnih pomoći u vidu novca, hrane, lijekova, higijenskih potrepština.

Deminiranje na poručju općine Prozor-Rama

Prije točke Dnevnog reda koja se odnosi na pitanja vijećnika, pred vijeće je stavljena i Informacija o izvršenom deminiranju, trajnom obilježavanju minskih polja i uklanjanju NUS-a u 2021. godini.

U Informaciji stoji kako tijekom 2021. godine nije bilo aktivnosti na deminiranju terena na području općine Prozor-Rama zbog pandemije koronavirusa. U periodu od 1996. godine utvrđeno je da je područje od 13.62 kilometra četvorna “zagađeno” minskim napravama. Ukupna očišćena površina od mina do kraja 2021. godine je iznosila 887.649 m2, ostalo je za očistiti 590.581 m2.

U završnoj točki Dnevnog reda koja je posvećena pitanjima vijećnika, vijećnik Hrvoje Šimunović uputio je pitanje o stanju u firmi Rama-Tex i neisplaćenim plaćama, odgovor je stigao od Načelnika koji je pojasnio da je tvrtka imala određenih poteškoća u poslovanju uslijed pandemije koronavirusa, ali prvenstveno zbog promjene vlasničke strukture. Općina Prozor-Rama će prema potpisnom Ugovoru još sljedeće dvije godine izvršavati svoj dio obaveza.

Vijećnik Ivan Džalto uputio je pitanje o teniskim terenima, a odgovor je glasio da je projekt za iste završen, ali u proteklom periodu nisu bila osigurana sredstva za isti, ali da se očekuje realiziranje projekta sljedeće godine. Vijećnica sada novonastalog neovisnog kluba predložila je vijeću produljenje radnog vremena za ugostiteljske objekte za jedan sat u periodu vikenda, točnije petkom, subotom i nedjeljom. Prijedlog je od strane vijeća usvojen sa 17 glasova ZA, dok je jedan vijećnik glasovao sa SUZDRŽAN.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti