Rama: Na Proslapu otvorena i u rad puštena solarna elektrana

U općini Prozor-Rama, na planini Proslap, svečano puštena u rad solarna fotonaponska elektrana SE “Prosolar” vlasnika Branimira Pavličevića. Elektrana je instalirane snage 149 kW.

Svečanosti je nazočilo više od 300 osoba, uglavnom mještana Proslapske planine, rodbina i prijatelji obitelji Pavličević, te predstavnici poduzeća koji su sudjelovali u izvođenju radova.

„Montažu i instaliranje opreme izvelo je poduzeće Solik d.o.o. iz Rame. Kako je naglašeno u prigodnom govoru sve poslove su izveli pojedinci i poduzeća iz Rame. Kreditna sredstva za izgradnju odobrila je Intesa Sanpaolo banka. Nešto manje od tri godine trajalo je ishođenje potrebne dokumentacije do puštanja u probni rad, a samo izvođenje radova i instaliranje opreme je trajalo oko 120 dana” – kazao je za portal Rama-Prozor.info vlasnik elektrane Branimir Pavličević.

Ovo je druga mini solarna elektrana koja je otpočela s radom na području općine Prozor-Rama. Projekcija proizvodnje SE “Prosolar” je oko 190.000, kWh, a o isporuci energije potpisan je ugovor s Operaterom za obnovljive izvore energije FBiH, piše portal Rama-prozor.info.

Sami objekt elektrane izgleda vrlo impozantno na lokaciji Ravna u zaseoku Pavlići. Mještani Proslapa su izrazili oduševljenje što je ova elektrana baš u njihovom planinskom mjestu na 1137 m.n.v. U ime SE “Prosolar” posebna zahvala je upućena proslapljanima koji su u svemu bili na raspolaganju tijekom izgradnje elektrane i dalekovoda.

Svečanost otvaranja uveličala je etno skupina „Čuvarice”, elektranu je otvorila baka Ana, najstariji član obitelji Pavličević, a blagoslovio je fra Branko Malekinušić, koji je također rođen u Proslapu.

Nakon svečanosti otvaranja, nazočni gosti su se nastavili družiti uz zakusku, čašicu šljive i glazbu u izvedbi Ivana Lovrić i Tonija Jeličić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Pero Gudelj Pera - FIS

Pero Gudelj sve bolje

Policija u Travniku

Travnik: Policija počela kažnjavati pješake koji ne poštuju prometna pravila