Radončić otvoren za razgovor o sudjelovanju SBB-a u vlasti: “Vidjet ćemo što kaže SDA”

Lider SBB Fahrudin Radonačić nakon današnjeg dvosatnog razgovora s predsjednikom HDZ BiH i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem u Mostaru ostavio je otvorenu mogućnost za ulazak SBB-a u koaliciju s HDZ BiH i SDA, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Čović je novinarima rekao kako je Radončića informirao o tome koje su trenutno aktivnosti u Vijeću ministara, Vladi Federacije i vladama pojedinih županija,”gdje mislim da je mjesto SBB-u”.

-Jasno je da izvanrednih i prijevremenih izbora nema, za to treba neki koncept izbornog zakona, da ozbiljnih reformi nema bez jednog snažnog partnera, kao što je SBB. Zato sam gospodina Radončića zamolio da još jednom ozbiljno razmisli da kapacitet koji ima SBB, koja je najjača oporbena stranka stavi u funkciju izvršne vlasti, jer on je ipak prvi pravi šef opozicije u BiH sa rezultatom koji je do te mjere kredibilan da jednostavno ako bi uspjeli svi zajedno nešto napraviti odna možemo to raditi isključivo na jednoj ovakvoj snazi koja stoji iza nas, kazao je Čović.

Poziv i u ime SDA

– Mislim da mogu govoriti u ime onih koji danas čine vlast u Federaciji BiH, misleći na SDA i HDZ, dakle i s te strane vrlo jasan poziv, jer sve ono što pokušavamo praviti kao nekakve političke aktivnosti s opcijama s kojima se sad razgovara, ne vidim mogućnosti da time nešto preveliko radimo, jer vrlo brzo doći ćemo opet u zamke, u nemogućnost donošenja odluke, jer to su ipak sve manjinske vlade- naglasio je Čović.

Čović je kazao kako nova parlamentarna većina sa SBB-om treba biti složena i po vertikali od razine Vijeća ministara, preko Federalne vlade do vlada pojedinih županija.

Kazao je i kako želi o ovom informirati i predstavnike Europske unije na samitu idućeg tjedna u Beču i dužnosnike u Bruxellesu.

-Želim njih također informirati da duboko vjerujem da je to izlaz, i ako smo izgubili godinu dana nepotrebno ili koliko već jesmo da je krajnje vrijeme da se okrenemo da realiziramo projekte koje smo nudili i glasačima, da BiH ide ka europskom putu da se socijalno ekonomski stabilizira i da napravimo određenu reorganizaciju BiH. Sve to bez određenih političkih partnera i na razini entiteta i na razini BiH neće ići, dodao je Čović.

Radončić je kazao da je kao šef najjače oporbene stranke prekinuo godišnji odmor da bi razgovarao s čovijekom koji je “u ovom trenutku šef dražve” i koji ima “ekstremnu odgovornost da stabilizira političku ekonomsku i drugu situaciju u BiH”.

-Činjenica je da nema izvandrednih izbora, činjenica da ti pokušaji HDZ i SDA ili obratno sDF-om i manjim strankama očigledno ne daju rezultat jedne moćne koalicije koja bi mogla provesti vrlo teške reforme na razini Federacije i države. Mi kao opozicija trebamo na jedan način početi razmišljati u tom smislu i precizan zahtjev gospodina Čovića da ja osobno i rukovodstvo SBB-a na jedan dosta konkretniji način počne da razmišlja o toj ideji. Vidjet ćemo što o tome misli i SDA. U svakom slučaju ja nisam čovjek koji će bilo kome, evo i gospodinu Čoviću zatvoriti vrata za daljnje razgovore i u tom smislu moguće je da počne neki novi poroces., kazao je Radončić.

Kad SDA može s genocidnim SDS-om, što ne bi i SBB sa SDA

Na konstataciju da je u više navrata isticao da neće u vlast s radikalnim krilom SDA i upit postoji li neki viši interes da SBB ipak uđe u vlast Radončić je kazao:

-Pa mi Bošnjaci uključujući i mene često kažemo stvari koje su javnosti shvate bukvalno. Mi smo kao Bošnjaci pristali mislim na SDA da budemo u koaliciji sa strankom Radovana Karadžića koja je ubila 200 tisuća Bošnjaka, počinila genocid, raselila milijun ljudi u BiH i onaj tko želi opstanak BiH mora apsolutno biti spreman na kompromis svih uključujući i mene i gospodina Izetbegovića, Čovića i ostale i mislim da u tom kontekstu trebamo svi polako razmišljati, kazao je lider SBB-a.

Na upit o uvijetima za ulazak u vladajuću koaliciju Radončić je kazao kako njega pozicije ne zanimaju, pa ni pozicija predsjedatelja Vijeća ministara.

-Ključna su strateška pitanja. Hoćemo li mjenjati zakone koji će dovesti do poštenog neovisnog pravosuđa a ne montiranih procesa, hoćemo li mjenjati izborni zakon da nismo jedina zemlja u svijetu koja nema institut izvanrednih izbora, hoćmeo li donijeti niz reformskih zakona u tom smislu je razgovor tekao a ne dali ćemo mi tražit neke pozicije, pojasnio je šef SBB-a.

Na upit je li SBB spreman podržati izbor Vlade u Hercegovačko-neretvanskoj županiji Radončić je kazao:- Vlasti u HNŽ-u nema zato što po vertikali u Federaciji BiH nema koalicije. Ako se ta koalicija po vertiali osigura, onda formiranje Vlade u HNŽ više ne bi bilo političko, već tehničko pitanje./HMS/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Pečina Orlovača Pale

Pećina Orlovača: Pronađena lubanja medvjeda stara najmanje 16.000 godina

Odlična ideja za reciklažu plastičnih boca