spot_img

Punom parom gradi se posljednja dionica Koridora Vc prema BiH

Hrvatske autoceste u ovom trenutku imaju tri velika otvorena gradilišta – posljednju dionicu autoceste Zagreb – Sisak, obilaznicu Novog Vinodolskog te posljednju dionicu autoceste A5 granica Republike Mađarske – Beli Manastir duljine 5 kilometara.

Riječ je o hrvatskom dijelu Vc europskog prometnog koridora Budimpešta – Sarajevo – Ploče poznatom i pod imenom Slavonika.

Jutarnji list prezentira  stanje radova na ovom posljednjem dijelu autoceste kroz video snimku iz zraka. Ugovor o izgradnji ove dionice vrijednosti 45,9 milijuna eura između HAC-a i kompanije Osijek – Koteks sklopljen je 31. kolovoza 2023. godine.

Sama dionica dugačka je 5002 metra i proteže se od Belog Manastira do granice s Mađarskom gdje se autocesta spaja na autocestu izgrađenu u Mađarskoj koja vodi prema Budimpešti.

Autocesta je projektirana s dva odvojena kolnika koji će imati dva vozna traka i jedan zaustavni trak, koji su međusobno razmaknuti razdjelnim pojasom širine četiri metra.

Najveći objekt na trasi je vijadukt Karašica preko željezničke pruge i kanala Karašica dužine 327 m, te dva kraća objekata duljine do 10 metara. Osim ovih objekata u trasi, preko same autoceste grade se dva nadvožnjaka svaki po 72 metra duljine. Uz trasu se grade tri manja mosta.

Rok za izgradnju ove dionice je 24 mjeseca, a prema tvrdnjama iz HAC-a i Osijek – Koteksa radovi napreduju prema planu te je do sada izvedeno oko 50 posto radova. Najveći obujam radova je na izgradnji nasipa koji su obujma 540.000 metara kubnih.

Do sada je izgrađeno 80 posto nasipa, što je oko 50 posto svih radova na glavnoj trasi. Nakon završetka nasipa kreće izgradnja kolničke konstrukcije.

Kako izgleda gradnja hrtavskog dijela Koridora Vc možete pogledati na linku OVDJE.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti