spot_img
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Prvi šleperi ogrjevnog drva iz BiH već stižu u Europu

Na izvanrednoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH u utorak je donio novu odluku o zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata i proizvoda od drveta do 31. listopada.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pojasnio je za “Glas” da nova odluka znači da na snazi ostaje zabrana izvoza oblovine, peleta i briketa, dok je izvoz ogrjevnog drveta odobren.

– Primarno smo vodili računa o potrebama građana zbog nadolazeće zime. Također, ovo je realan pristup u skladu sa potrebama tržišta – rekao je Košarac.

Podizanje rampe za ogrjevno drvo pozdravili su proizvođači koji uveliko spremaju pošiljke za Europu.

Predsjednik Udruženja drvoprerađivača drvnih sortimenata niže vrijednosti RS Đorđe Brkić rekao je za “Glas Srpske” da im je Vlada Srpske izašla u susret sagledavši stanje i utvrdivši koliko im robe propada na lagerima.

– Podmirili smo domaće tržište 97 posto tako da smatram kako su ispunjeni uvjeti da nastavimo posao sa stranim partnerima. Prvi kamioni već su prešli granični prelaz Gradiška i idu u Europu. Spremamo drvo u mrežici, u kutiji, za koje uopće nije bilo kupaca na domaćem tržištu. Imamo ugovore sa kupcima u stranim zemljama i doslovno smo se spasili u posljednji tren – rekao je jučer Brkić.

Sa druge strane, oni u čijim pogonima nastaje briket pomalo su iznenađeni ovom odlukom jer je i prvi put briket stavljen pod zabranu, pa izuzet, jer kako kažu, na domaćem tržištu se ta vrsta ogrjeva veoma malo koristi.

Vlasnik poduzeća “Megadrvo” iz Bijeljine Svetozar Ostojić rekao je da se ova tvrtka prvenstveno bavi proizvodnjom namještaja, a od otpada koji imaju prave briket.

– Dnevno imamo pedesetak tona otpada koji prerađujemo u briket i sve smo izvozili u Austriju i Njemačku, jer ovdje nemamo kupce. Sada smo u velikom problemu, jer dolazimo u situaciju da obustavimo i osnovnu proizvodnju jer nemamo kuda sa nus-proizvodom – rekao je Ostojić, dodajući da će tražiti od Vlade RS i Gospodarske komore da im se pomogne i da traži da se podigne rampa za briket.

I tajnik Udruženja šumarstva i drvoprerade u Gospodarskoj komori RS Lazo Šinik rekao je da se već javljaju proizvođači briketa i traže pomoć.

– Najkvalitetniji dio odluke koja je donesena jeste da se zabrani izvoz oblovine. Smatramo da bi našu drvnu industriju trebalo bolje opskrbljivati i sve količine kojima raspolažemo prerađuju naši drvoprerađivači i pretvaraju to u najveću dodatnu vrijednost – rekao je Šinik.

Đorđe Brkić je naglasio kako će domaći proizvođači ogrjevnog drveta, bez obzira na mogućnost izvoza, nastaviti da vode računa o domaćem tržištu, da nijedno domaćinstvo, škola ili bolnica ne ostanu bez ogrjeva.

– U Gospodarskoj komori RS potpisali smo izjave da do kraja godine držimo cijenu 180 plus PDV. Izjave su ovjerene i dostavljene nadležnima. Stojimo iza te cijene, a vodit ćemo računa i o količinama – istakao Brkić, prenosi Glas Srpske.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM