Prvi put u BiH: U Zenici započela upotreba sredstva za intraoperativno bojenje tumora

0
123
U Kantonalnoj bolnici Zenica od danas je započela upotreba sredstva za intraoperativno bojenje tumora, što je prvi put u Bosni i Hercegovini.

Ova metoda ima veliki značaj i za pacijente i za neurokirurge. Cilj operacije tumora mozga uvijek je potpuno uklanjanje, budući da uklanjanje tumora u potpunosti ili skoro potpuno pokazuje pozitivan učinak na neophodno postoperativno liječenje.

Potpuno uklanjanje tumora mozga znatno ovisi o tome je li moguće razlikovati tumor od okolnog zdravog tkiva mozga. To je osobito važno jer se tkivo koje je zahvaćeno tumorom potrebno ukloniti, a zdrava tkiva treba poštedjeti.

Međutim, granica između zdravih i oboljelih tkiva često nije lako vidljiva, jer mnogi tumori mozga izgledaju kao normalno tkivo mozga, što dovodi do previše ili premalo uklanjanja tkiva, priopćeno je iz bolnice.

Boja koja se akumulira samo u tkivu tumora mozga, ali ne u zdravom tkivu, mogla bi, kako je rečeno, značajno doprinijeti za intraoperativnu diferencijaciju (razlikovanje) s ciljem što većeg uklanjanja tumora, što je sigurnije moguće.

U kirurgiji oka već se uspješno koristi boja koja se naziva natrij fluorescein.

Početni rezultati iz Azije, Amerike i Europe u korištenju ove boje u kirurgiji intrinzičkih tumora mozga, kao i u vaskularnoj neurokirurgiji, veoma su ohrabrujući i čine osnovu za upotrebu boje.

Ovaj značajan operativni zahvat izveo je neurokirurški tim kojeg su činili: prof.dr.sc. Rasim Skomorac, mr.sc. Hakija Bečulić, dr. Fahrudin Alić, instrumentarka Sadmira Hećimović i Semin Kasap, te anesteziološki tim u sastavu dr. Elis Vujić i anestetičar Jug Poljac.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.