Prva Škola integriteta TI BiH održana na Sveučilištu / Univerzitetu “Vitez”

U zgradi Sveučilišta / Univerziteta “Vitez” u Travniku održana je dvodnevna Škola integriteta Transparency Internacional BiH.

Škola je bila namijenjena studentima između 18 i 28 godina s ciljem unapređenja znanja o borbi protiv korupcije i unapređenju integriteta. Kroz dvodnevnu radionicu i predavanja priznatih stručnjaka i praktičara obrađivane su teme s kojima se studenti nemaju priliku detaljno upoznati kroz svoje studije. To su vladavina prava, utjecaj korupcije na ekonomski razvoj, transparentnost i sloboda pristupa informacijama, a sve kroz uvid u najnovija teorijska dostignuća i prikaz praktičnih iskustava na zadane teme.

Veliku pozornost privuklo je izlaganje ekonomske ekspertice Svetlane Cenić, koja je govorila o utjecaju korupcije na ekonomski razvoj. “Buđenje svijesti kod pojedinca je prvi korak, pa onda idemo dalje, a bez toga prvoga koraka kako pričati o nekoj legislativi kada legislativu donose isti oni koji su doveli do ovakvog nivoa korupcije. Ljudima treba objašnjavati kako se to gubi novac, zašto su im male plaće, zašto su bez posla… ‘Pokretač’ toga je dovoljan broj ljudi koji će pitati za svoja prava, no na žalost u ovoj državi to će biti onda kada shvate ne da je prazna kasa nego da je ona u debelom minusu”, kazala je Svetlana Cenić, ističući i važnu ulogu obrazovnih institucija u cijelom procesu.

O vladavini prava i praksi dobrog upravljanja govorio je Srđan Blagovčanin. “Cilj škole integriteta jest prenijeti znanje studentima i učenicima srednjih škola o fenomenima integriteta, upravljanja i borbe protiv korupcije, dati jedan presjek onoga što je aktualno s teorijskog stajališta, ponuditi im praktičnu dimenziju kako utjecati na pozitivne promjene s ciljem jačanja integriteta u smislu borbe protiv korupcije i pokušati ih aktivno uključiti u tu borbu”, istaknuo je Blagovčanin, ekspert u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i dobre uprave. Podsjetio je kako je sastavni dio ovoga procesa i nagradni natječaj gdje će studentima i učenicima srednjih škola biti ponuđen rad eseja o svim temama u okviru Škole integriteta, nakon čega će se izabrati najbolji čiji će radovi biti nagrađeni i objavljeni u posebnim publikacijama.

“Na kraju će za najaktivnije biti organizirana napredna radionica s ciljem stjecanja praktičnih vještina koje će moći demonstrirati kroz aktivnosti u svojim zajednicama širom BiH”, poručio je Srđan Blagovčanin.

Na koncu su o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja kao efikasne metode u borbi protiv korupcije izlagali Uglješa Vuković i Marko Vujić.

Škola integriteta s radom nastavlja idućega mjeseca u Trebinju, a nakon toga slijedi Bijeljina (studeni) i Bihać (prosinac).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Sabor ŽSB

SBŽ: Sabor raspravljao o zdravstvenim markicama

KK Busovača - KK Čelik

Košarkaši Busovače večeras protiv Čelika