spot_img
Petak, 8 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Prošlo je 15 godina od kornatske tragedije: Umrlo je 12 hrabrih vatrogasaca

Obilježava se 15. godišnjica kornatske tragedije u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca – Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin.

Zašto su poslani da gase kamen i danas je nepoznanica. Jedini na kojega je pao teret odgovornosti za to je zapovjednik Dražen Slavica, kojeg je Vrhovni sud prošle godine oslobodio odgovornosti.

Slavica je ove godine podnio tužbu protiv države.

Od 2008. na dan tragedije, temeljem Naputka Hrvatske vatrogasne zajednice, u svim vatrogasnim postrojbama i organizacijama, u znak sjećanja i počasti za poginule vatrogasce istaknute su državne zastave na pola koplja te se u 15.25 uključuju vatrogasne sirene u trajanju od jedne minute.

Na otok Kornat dolaze obitelji i prijatelji stradalih vatrogasaca te visoki državni i vatrogasni dužnosnici kako bi im odali počast.

Vatrogasne organizacije održavaju niz manifestacija kojima nastoje da sjećanje na ove vatrogasne heroje nikada ne izblijedi.

Kornatska je tragedija, ističe HVZ, prikazala sve razmjere vatrogasnog posla i ogoljela teške uvjete u kojima rade.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM