Proslavljena Sv. Katarina – zaštitnica samostana u Kreševu

Foto: art.info
U srijedu, 25. studenoga, na blagdan Sv. Katarine Aleksandrijske, franjevački samostan u Kreševu proslavio je svoj patron.

Koncelebrirano misno slavlje predvodio je dr. fra Josip Jozić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, dok je okupljene na proslavi patrona – skromnijoj nego inače zbog aktualne situacije uzrokovane pandemijom – pozdravio kreševski gvardijan fra Josip Tomas, zahvalivši svima koji su na bilo koji način sudjelovali u njezinoj organizaciji.

U svojoj homiliji fra Josip se osvrnuo na misna čitanja, te promišljao o kraju svijeta, izdaji bližnjih, nesigurnosti i aktualnoj pandemiji. „Bojimo se svega i svih, mislimo da nas svi žele napasti. Stojimo pred budućnošću ne znajući što će se dogoditi i mislimo kako nema smisla moliti i vjerovati ako je propast neminovna. Ipak, evanđelja nude simboličan, a ne znanstveni prikaz kraja svijeta dovodeći nas u situaciju da se upitamo o smislu povjerenja i moguće izdaje od najbližih“, rekao je propovjednik, javlja artinfo.ba.

Objasnio je kako nas pak Krist uči da moramo imati vjere i povjerenja u Boga koji nas neće ostaviti ni kada sve propadne. „Jer, oslanjanje na Njega je neodustajanje od ovoga života i svijeta u kojemu živimo. Današnji se čovjek previše žali, živi u osjećaju poraženosti, zarobljenosti. Prelagano odustajemo, živimo kao da sve ovo oko nas nije naše, kao da je već sve gotovo. Konstantno se žalimo na sve, od političke situacije do osobnih stvari, odustajemo prije nego što treba i to u svim segmentima pa i obiteljskim“, posvijestio je dr. Jozić poručivši kako ne smijemo odustajati nego ostajati uz ono što volimo.

„Uzdajmo se manje u tehniku i materijalno, a više u Boga jer nismo mi ti koji nosimo ovaj svijet, postoji puno jača snaga od nas“, istaknuo je te na kraju dodao kako nam upravo Sv. Katarina može biti primjer kako da vjerujemo i ne odustajemo od ovoga svijeta nego da imam povjerenja prema Bogu i ljudima.

Misno slavlje skladnim pjevanjem animirao je župni zbor, a po završetku u crkvenom dvorištu pripremljeno je kratko druženje i zakuska.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

FIFA zbog smrti Maradone odgodila objavljivanje ljestvice za studeni

BiH zaradila više od 76 milijuna KM kontrolirajući svoje nebo