Proslava svetkovine Duhova u Fojnici

0
399

Nakon obilnih “duhovskih” kiša, koje su padale tijekom devetnice i trodnevnice, proslava Duhova je prošla u oblačnom i lahorom vjetrovitom vremenu. Tek poslijepodne kada su vjernici pošli svojim kućama, kako to obično bude na Duhove, pala je kiša.

U nedjelju, 15. svibnja, ispred Franjevačkog samostana u Fojnici okupilo nekoliko tisuća vjernika Fojničana i vjernika iz župa: Kiseljaka, Lepenice, Kreševa, Busovače, Viteza, Uskoplja-G.Vakufa, Bugojna, Kraljeve Sutjeske, Kaknja, Deževica, Gromiljaka, Brestovskoga i ostalih krajeva. Okupilo se kako bi sudjelovali (pribivali) proslavi velike svetkovine Duhova, zaštitnika Samostana i Župe Fojnica. Na proslavi Duhova, uz domaće fratre, bili su još dvadesetdvojica svećenika, a među njima i gvardijani fra Mijo Rajič, gvardijan samostana Kreševo, fra Zoran Jaković, gvardijan samostana Kraljeva Sutjeska i fra Drago Pranješ Čarli, gvardijan samostana u Gučoj Gori. Ovo je veliki i poseban dan za vjernike-katolike župe Fojnica.

Na početku je sve prisutne pozdravio i poželio dobrodošlicu gvardijan Franjevačkog samostana Duha svetoga u Fojnici fra Nikica Vujica. Na vanjskom oltaru, postavljenom za ovu prigodu, misno slavlje predvodio dr. fra Slavko Topić iz Samostana sv. Ante na Bistriku, profesoru na Franjevačkoj teologiji na Butmiru, a liturgijsko pjevanje i sviranje predvodili su mladi fratri-bogoslovi zbora „Fra Nenad Dujić“ s Franjevačke teologije na Butmiru.

Ovoj središnjoj proslavi Duhova, prethodile su devetnice i trodnevnice, koje su predvodili fra Josip Ikić, gvardijan i profesor iz Franjevačkog samostana i gimnazije u Visokom, te fra Slavko Topić. Tema duhovne obnove i proslave Duhova bila je Godina milosrđa, a predvoditelji obnove i središnjeg misnog slavlja jesu Misionari milosrđa. Mnogo vjernika je na trodnevnice i na sam dan Duhova hodočastilo u Fojnicu. Tako je jedna grupa mladih vjernika iz Brestovskog, zajedno sa svojim župnikom fra Damirom Pavićem, hodočastilo u Fojnicu. Ovu proslavu je uživo prenosila Radio Marija iz Sarajeva, tako da su i vjernici, koji nisu mogli doći, mogli slušati sv. Misu. Inače se Radio Marija, odnedavno može slušati i u Fojnici, a ovo je bila promocija Radio Marije.

Nakon svete mise, uslijedilo je kulturno-zabavni program podno „stare lipe“, te druženje uz okrepu u muzejskoj konobi, kojeg su bili organizatori mladi iz Frame Fojnica. Od zarađenog novca mladi će framaši dijelom financirati predstojeći događaj Dani dječjeg zajedništva u Fojnici. Posebno je bilo lijepo vidjeti vjernike u narodnim nošnjama iz Fojnice, Kraljeve Sutjeske, Dobrošina (Uskoplje), Brestovskog, Busovače i iz drugih krajeva.

Hvala Bogu na ovoj nadasve lijepoj proslavi i na darovima Duha Svetoga. Svim Fojničanima vjernicima-katolicima, ma gdje bili, čestitamo patron Duhova!/ R.R.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.