Utorak, 5 srpnja, 2022

Projekt vrijedan 22 milijuna eura dolazi i u Busovaču

Pročitajte i ovo

Regionalni vodovod Plava voda, koji bi trebao obuhvatiti pet općina u središnjoj Bosni, omogućit će općini Busovača kvalitetno snabdijevanje vodom u najmanje narednih stotinu godina, izjavio je Feni načelnik ove općine Asim Mekić.

Osim Busovače, ovaj vodovod bi trebao vodom snabdijevati i Zenicu, te općine Travnik, Vitez i Novi Travnik.

“Općina Busovača ima problem s vodom jer nam treba mnogo da je dovedemo u pitko stanje. Trenutno pijemo potok i imam malu tvornicu za pročišćavanje te vode”, kazao je Mekić, naglašavajući da općina Busovača iz trenutnog izvora dobiva 5,7 litara vode u sekundi, dok će vodovod Plava voda osiguravati 40 litara u sekundi.

“Imat ćemo kvalitetnu vodu koju nećemo morati pročišćavati i tretirati kemijski, biološki ili mehanički, a rubna sela koja su u oskudici također će dobiti vodu”, naglasio je on.

Ovaj projekt vrijedan je ukupno 22 milijuna eura, a bit će financiran kreditima Europske banke za obnovu i razvoj i Razvojne banke Vijeća Europe.

“Svi stanovnici Busovače koji trenutno plaćaju vodu našem komunalnom poduzeću, u budućnosti će plaćati vodovodu Plava voda i iz tih sredstava vraćat ćemo naš dio kredita. Ako dođemo u poziciju da to ne bude dovoljno za vraćanje kredita, uključit će se i Općina ali sam uvjeren da neće biti problema”, naglasio je Mekić.

U javnom poduzeću Regionalni vodovod Plava Voda d.o.o Travnik nadaju se kako će izgradnja vodovoda početi na proljeće iduće godine, nakon što bude zatvorena kompletna financijska konstrukcija te prikupljena potrebna dokumentacija i okončan natječaj za izvođača radova.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Javni poziv za dostavljanje prijedloga manifestacija u povodu obilježavanja Dana općine Busovača

Načelnik Općine Busovača priprema donošenje Programa obilježavanja 16. avgusta/kolovoza - Dana općine Busovača. Navedenim povodom pozivaju se sva javna...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo