Subota, 15 veljače, 2020

Priopćenje za javnost vezano za izbor ravnatelja JU Dom zdravlja Busovača

Pročitajte i ovo

Kako su se na ZOI-ju ‘84. u Sarajevu osramotili ćevapi i proslavio burek

Priča o skupim ćevapima Kirka Douglasa, bureku Jure Franka i Vučku Zdravka Čolića zapravo je prisjećanje na XIV. Zimske...

Arapi na području Sarajeva kupili 15 milijuna kvadratnih metara zemljišta

Državljani arapskih zemalja, koji u BiH masovno kupuju nekretnine, do sada su samo na širem području Sarajeva stekli vlasništvo...

Danas je blagdan sv. Valentina – nebeskog zaštitnika zaljubljenih

Teško je protumačiti činjenicu da se u narodu naročito štuju baš oni sveci o kojima nemamo nikakvih sigurnih povijesnih...
Na redakcijski mail primili smo priopćenje Općinskog odbora HDZ-a BiH Busovača, prenosimo ga u cijelosti:

HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA
BOSNE I HERCEGOVINE
ŽUPANIJA SREDIŠNJA BOSNA
OO HDZ-a BiH BUSOVAČA

Busovača, 09. veljače 2017. godine

Predmet: Priopćenje za javnost vezano za izbor ravnatelja JU Dom zdravlja Busovača

Na svojoj redovitoj sjednici održanoj 8. veljače 2017. godine OO HDZ BiH Busovača razmatrao je aktualnu političku situaciju i s tim u svezi situaciju u JU Dom zdravlja Busovača i ponovni izbor dr. Omera Hadžiradončića na mjesto ravnatelja JU na još jedan mandatni period u trajanju od 4 godine.

OO HDZ BiH se ograđuje od svih negativnih posljedica koje su nastale i koje mogu nastati, a tiču se pružanja usluga primarne zdravstvene zaštite pučanstvu Busovače.

OO HDZ BiH Busovača se kroz Upravno vijeće JU Dom zdravlja Busovača i Općinsko vijeće, sukladno svojim nadležnostima, zalagao i zalaže za zakonito i financijski održivo poslovanje.

Međutim, imenovani dr. Omer Hadžiradončić kao ravnatelj JU Dom zdravlja Busovača od 2012. godine pa do danas, stvorio je gubitke u poslovanju i neizmirene obveze za poreze i doprinose uposlenih od preko 2 milijuna KM, čime je doveo u pitanje funkcioniranje Doma zdravlja i obavljanje osnovne funkcije ove Javne ustanove od općeg interesa, a to je pružanje osnovnih zdravstvenih usluga svim građanima Busovače.

Općinsko vijeće nije usvojilo izvješće o poslovanju JU Dom zdravlja za 2013., 2014. i 2015. godinu, upravo zbog neprilagođenog poslovanja financijskim mogućnostima, odnosno većeg broja uposlenih od broja financiranih djelatnika što je najvažniji uzrok nastalih gubitaka i dugova, a za što je odgovoran ravnatelj.

Još 2013. godine Općinsko vijeće je naložilo ravnatelju izradu i provedbu programa financijske konsolidacije, odnosno svođenje poslovanja Doma zdravlja u financijski moguće okvire, što je imenovani vješto izbjegao.

Kao jedine mjere štednje uveo je ograničenje u izdavanju recepata s esencijalne liste na koje građani imaju zakonsko pravo i štednju na potrošnom sanitetskom materijalu, što su osjetili svi oni koji su dolazili u Dom zdravlja radi primarne zdravstvene zaštite, a posebno kronični bolesnici, umirovljenici i djeca.

2014. godine Klub vijećnika HDZ BiH Busovača tražio je smjenu ravnatelja zbog nezakonitog poslovanja i gomilanja gubitaka i obveza, što nisu podržali klubovi ostalih stranaka koje participiraju u Općinskom vijeću te do smjene nije došlo. Isto je traženo i 2015. godine.

U 2016. godini je istekao mandat ravnatelju što je bila prilika da se imenovanjem druge osobe na to mjesto, zaustavi nezakonito poslovanje i stvaranje gubitaka te time pokuša sačuvati Javna ustanova Dom zdravlja i njezina osnovna funkcija.

OO HDZ BiH Busovača je ovaj problem stalno isticao u razgovorima sa strankom SDA Busovača koja je predložila dr. Omera Hadžiradončića na mjesto ravnatelja.

Međutim, članovi Upravnog vijeća iz reda SDA, njezini vijećnici i načelnik, iz samo njima poznatih razloga, podržavali su dr. Omera i spriječili svaki pokušaj da se isti smijeni.
Da problem postane još veći, u ponedjeljak, 6. 2. 2017.godine, članovi Upravnog vijeća predloženi i izabrani od strane SDA, izabrali su dr. Omera Hadžiradončića na mjesto ravnatelja na još jedan mandat od 4 godine, a suglasnost na imenovanje dao je načelnik Asim Mekić.

Posljedice ovakve politike SDA mogu biti pogubne za JU Dom zdravlja i građane Busovače, čime se izravno ugrožavaju elementarna ljudska prava među kojima je pravo na zdravstvenu zaštitu.

Stoga, OO HDZ BiH Busovača ovom prilikom apelira na vodstvo stranke SDA da preispita svoju odluku o izboru i imenovanju ravnatelja JU Dom zdravlja i time pokaže da zdravlje građana i pružanje zdravstvenih usluga građanima ne smije biti prostor za pokazivanje političke nadmoći.

OO HDZ BiH Busovača
Mirjana Plavčić

hdz-busovaca-1

- Advertisement -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Advertisement -

Posljednje objavljeno

Usluge dubinskog čišćenja i ekstrakcije namještaja: Na vrijeme isplanirajte i rezervirajte čišćenje

Nudimo usluge dubinskog čišćenja i ekstrakcije vašeg namještaja,trakastih i zebrastih zavjesa, i automobila. Kvalitet, pedantnost i odgovornost su naš...

PISMO MAJKE IZ BUSOVAČE NA REDAKCIJU: Tražim kosti svog sina

Majka Nenada Trogrlića traži ostatke svoga sina. Pismo prenosimo u cjelosti: Nenad Trogrlić, moj sin,rođen i odrastao u Zenici,gdje je i netragom nestao  15.09.1993.god.Toga dana je...

Kiseljačanin podijelio iskustvo svakodnevnog života uz koronavirus (FOTO)

Boris Dragojević, 25 godišnji  inženjer elektrotehnike podrijetlom  iz  kiseljačkog naselja Gromiljak koji se prilikom izbijanja koronavirusa u Kinu zatekao u ovoj zemlji, konkretno u Ningbu u provinciji...

Novi Travnik: 20-godišnjak divljao audijem i snimak stavio na internet, slijedi kazna (VIDEO)

Novotravnička policija pozvala je na razgovor 23-godišnjeg J. S. zbog snimka divljanja automobilom magistralnom cestom kroz Stojkoviće, pored poslovne zone Neobarje, koju je vozač...

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara održao sastanak s predstavnicima međunarodne zajednice

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara održao je sastanak s Ellen Germain, zamjenicom šefa misije Veleposlanstva SAD u BiH, Michael Scanlan, prvim zamjenikom visokog predstavnika,...
- Advertisement -

Pročitajte i ovo

- Advertisement -