spot_img

Prigodnom markom HP Mostar obilježava 100. obljetnicu Hrvatskog planinarskog društva „Bjelašnica 1923“ Sarajevo

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodnu poštansku marku u povodu 100. obljetnice HPD „Bjelašnica 1923“ Sarajevo. Olimpijska planina Bjelašnica nalazi se u središnjem dijelu BiH. Na njenom najvišem vrhu, na nadmorskoj visini 2067 m, nalazi se meteorološka stanica (Opservatorij), najviša stalno nastanjena točka u BiH, koja je izgrađena 1894.

Hrvatsko planinarsko društvo „Bjelašnica 1923“ Sarajevo jedno je od najstarijih i najaktivnijih planinarskih društava u BiH. Godine 1919. u Hrvatskom športskom savezu osnovana je Planinarska sekcija koja će 21. travnja 1923. biti utemeljena kao HPD „Bjelašnica“. Na utemeljiteljskoj Skupštini za prvog predsjednika izabran je prof. Milan Leinert. Konstituirajuća Skupština održana je 8. lipnja 1923. Osim spomenutog prvog predsjednika Milana Leinerta od 1923. do ratne 1941. predsjednici su bili: dr. Dragan Turković, dr. Vjekoslav Kušan, prof. dr. Josip Fleger i prof. Anto Martinović

Društvo je vrlo aktivno, a posebno su aktivne omladinska, foto i ski sekcija koja je imala skijašku kuću u Kasov-dolu (1934.). Posebno treba istaknuti izgradnju do danas poznate „Josipove staze“ na Bjelašnici (1934.), planinarskog doma na Bukoviku (1935.) i najvišeg planinskog doma – kuće na Čvrsnici – Vilincu (1938.).

HPD „Bjelašnica 1923“ obnovilo je svoj rad 12. prosinca 1998. u Sarajevu i konstitutivni je dio Sportskog društva „Napredak“ u okviru velike obitelji udruga HKD „Napredak“ Sarajevo. Društvo razvija svijest o potrebi bavljenja planinarenjem, čime se razvijaju različite osobine: snalažljivost, druželjubivost, smisao za razumijevanje čovjeka i prirode, domoljublje… Bavljenje planinarenjem pospješuje i nesporno blagotvorno djeluje na čovjekovo zdravlje. Od obnove rada HPD-a 1998. do danas predsjednici Društva su bili: Tomislav Batinić, Davorin Čubak, Anton Jekauc, Drago Bozja, Mladen Rudež i Ivan Žilić.

Autor likovnog rješenja je Vijeko Lučić, a marke se u poštanskom prometu koriste od 8. lipnja 2023. godine. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti