Utorak, 5 srpnja, 2022

Prigodna poštanska maraka HP Mostar “350. obljetnica župe Dobretići”

Pročitajte i ovo

Autor likovnog rješenja je Vijeko Lučić, a marke će se u poštanskom prometu koristiti od 13. lipnja 2022. godine. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba.

Dobretići su jedna je od najmlađih i najmanjih općina u BiH. Prostire se na planini Ranči i udaljena je dvadesetak kilometara od Jajca.

Župa Dobretići pod imenom Vrhovine spominje se 1672., a nastala je odvajanjem od jajačke župe. Od 1758. sjedište župe je u Žilićima, a 1850. preneseno je na današnje mjesto. U početku je župnik stanovao u kućama svojih župljana, 1850. izgrađen je novi župni stan, a 1860.-1862. izgrađena je crkva.

Godine 1892. podignuta je nova crkva koja je teško oštećena u potresu 1969. i potom srušena. Sadašnja crkva izgrađena je 1971.-1973. po projektu ing. fra Pija Nuića i posvećena je sv. Anti Padovanskom. Sagrađena je na 1.175 m nadmorske visine što župu Dobretići čini jednom od najviših župa u jugoistočnoj Europi. Iz ove župe potječe biskup fra Marko Dobretić.

Crkva je bogata djelima sakralne umjetnosti. Ante Starčević autor je brončanog kipa sv. Ante s Isusom dok su postaje križnoga puta djelo Slavka Šohaja. Brončano poprsje fra Željka Džaje u dvorištu, rad je Stipe Ledića. Crkva, uništena u posljednjem ratu, obnovljena je zalaganjem župnika, a umjetničko blago koje je bilo opljačkano vraćeno je uz određenu nadoknadu. I sadašnja župna kuća, podignuta 1983.-1988. po projektu A. Džebe, opljačkana je i jako oštećena. Jedan dio kuće osposobljen je za stanovanje 1997. i u njemu se nastanjuje župnik.

Župa Dobretići je 1813. imala 1.409 vjernika, a 1991. broji 4.895 vjernika. Iseljavanje, koje je započelo iz gospodarskih razloga, ubrzao je posljednji rat.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

U Busovači završeno snimanje filma “Amanet”: Komedija o tradiciji, ljudima na selu i prijateljstvu

Sa 60. scenom koju je danas udario načelnik Asim Mekić, u mjestu Jelinak kod Busovače, završeno je snimanje filma...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo