spot_img
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Prenj je najsloženiji tunel na Koridoru Vc, put od Sarajeva do Mostara skratit će za 30 kilometara

Pihura ističe kako je glavna korist tunela Prenj to što će se put iz Sarajeva do Mostara skratiti za nekih 30 kilometara.

– Prenj je jedna visoka planina, tako da će biti teško proći kroz njega. Imat ćemo nadsloj od oko 1.300 metara – naveo je Pihura pojašnjavajući kako je nadsloj visina brda iznad samog tunela.

Kao i u svakom tunelu, dodao je, u tunelu Prenj se nalazi voda.

– Međutim, zbog same dužine tunela i visine nadsloja ta nam je voda možda veća nepoznanica. Mi smo zbog toga angažirali i imamo ugovor za projektiranje s jednim jako ozbiljnim konzorcijem slovensko-austrijskih tvrtki. Trenutno nam projektiraju najpovoljnije rješenje – kazao je.

Pihura ističe kako je glavna korist tunela Prenj to što će se put iz Sarajeva do Mostara skratiti za nekih 30 kilometara.

– Zbog toga trošak same izgradnje je sekundaran jer ćemo jako ubrzati transport roba i ljudi, usluga – rekao je.

Sada je u fazi razvoj tunelogradnje u svijetu na toj razini, pojašnjava on, da postoje stotine proizvođača strojeva koji proizvode specifične strojeve za svaku operaciju.

– Tako da je ljudski faktor tu puno manji, a samim tim i sigurnost veća. Da je teško, naravno da jeste zbog same dubine tunela, konfiguracije terena. Projekt je složen, najsloženiji od svih tunela koji ćemo imati, ali to je nešto s čim mislimo da se možemo izboriti – rekao je Pihura za Faktor te dodao:

– BiH je jedna zemlja koja ima dugu tradiciju tunelogradnje. Bila je, istina, u jednoj maloj pauzi ’90-ih, ali mi mislimo da ćemo završiti do 2028. godine, kao što je i planirano, pojasnio je.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM