spot_img
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Prenj je najsloženiji tunel na Koridoru Vc, put od Sarajeva do Mostara skratit će za 30 kilometara

Šef projektiranja u Autocestama Federacije Bosne i Hercegovine Tarik Pihura govoreći o izgradnie tunela Prenj, istaknuo je kako je tunel Prenj jedan jako ozbiljan projekt koji je počeo 2015/2016. godine kada su inženjeri shvatili da je potrebno da se skrati put te će to biti jeftinije rješenje od obilaznice Prenja, piše Faktor.

– Prenj je jedna visoka planina, tako da će biti teško proći kroz njega. Imat ćemo nadsloj od oko 1.300 metara – naveo je Pihura pojašnjavajući kako je nadsloj visina brda iznad samog tunela.

Kao i u svakom tunelu, dodao je, u tunelu Prenj se nalazi voda.

– Međutim, zbog same dužine tunela i visine nadsloja ta nam je voda možda veća nepoznanica. Mi smo zbog toga angažirali i imamo ugovor za projektiranje s jednim jako ozbiljnim konzorcijem slovensko-austrijskih tvrtki. Trenutno nam projektiraju najpovoljnije rješenje – kazao je.

Pihura ističe kako je glavna korist tunela Prenj to što će se put iz Sarajeva do Mostara skratiti za nekih 30 kilometara.

– Zbog toga trošak same izgradnje je sekundaran jer ćemo jako ubrzati transport roba i ljudi, usluga – rekao je.

Sada je u fazi razvoj tunelogradnje u svijetu na toj razini, pojašnjava on, da postoje stotine proizvođača strojeva koji proizvode specifične strojeve za svaku operaciju.

– Tako da je ljudski faktor tu puno manji, a samim tim i sigurnost veća. Da je teško, naravno da jeste zbog same dubine tunela, konfiguracije terena. Projekt je složen, najsloženiji od svih tunela koji ćemo imati, ali to je nešto s čim mislimo da se možemo izboriti – rekao je Pihura za Faktor te dodao:

– BiH je jedna zemlja koja ima dugu tradiciju tunelogradnje. Bila je, istina, u jednoj maloj pauzi ’90-ih, ali mi mislimo da ćemo završiti do 2028. godine, kao što je i planirano, pojasnio je.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM